Saturday, January 14, 2017

KEPERLUAN NUTRISI DAN ‘SUPPLEMENTS’ VS UBAT-UBATAN


Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera..

InshaAllah hari ni El akan kupaskan mengenai topik Keperluan Nutrisi, Supplements & Ubat-ubatan. Sebenarnya sebagai seorang yang mempunyai latar belakang kesihatan atau spesifiknya Ahli Farmasi semestinya saya lebih mahir mengenai ubat, pengetahuan saya tidak mendalam seperti Ahli Nutrisi (Nutritionist) mahupun Ahli Dietetik (Dietition).

Namun kita semua sedia maklum secara umumnya nutrisi yang lengkap adalah penting untuk kesihatan badan secara menyeluruh. Bahkan terdapat satu jurusan khas yang dikenali sebagai ‘Nutritional Immunology’ mengkaji tentang perkaitan antara nutrisi & sistem pertahanan badan. Apabila badan kita kekurangan sesetengah nutrisi, sistem imunisasi badan kita akan menjadi lemah. Oleh yang demikian badan kita memerlukan constant supplies of nutrition.

Seperti kita sedia maklum, semua kehidupan di dunia ini memerlukan nutrisi yang lengkap, tumbuh-tumbuhan memerlukan cahaya matahari, air serta garam mineral. Manakala haiwan memerlukan makanan & air malahan kita manusia juga memerlukan zat yang mencukupi dan lengkap. Ini merupakan kepentingan nutrisi, kerana nutrisi yang lengkap mengukuhkan sistem imunisasi badan kita dan juga memastikan tubuh kita berfungsi pada tahap yang optima.

Bagaimana untuk kita dapatkan nutrisi untuk keperluan badan kita?

               

Sebenarnya kita boleh memperolehi nutrisi daripada pemakanan seharian kita seperti keperluan karbohidrat, protein, vitamin & mineral. Namun demikian ada terdapat banyak faktor yang menyebabkan kita kekurangan sesetengah nutrisi dalam badan kita ataupun melebihi paras keperluan normal badan kita.

Bolehkah anda ingat bila kali terakhir anda makan makanan yang seimbang dari segi zat dan nutrisi? Atau bolehkan anda dengan yakin mengatakan anda selalu mengelak daripada mengambil makanan yang berminyak, tinggi kolestrol & tinggi alkohol?

Kebanyakan daripada kita hanya mengamalkan pemakanan sihat & seimbang apabila kita jatuh sakit seperti demam atau penyakit lain. Setuju?

Kebanyakan dan majoriti kini semakin ramai yang mengamalkan pemakanan tidak seimbang , tinggi gula, garam & lemak. Saya tidak katakana semua namun majoriti tidak mampu mengawal pemakanan mereka dan saya juga tidak terkecuali. Ini juga sebagai peringatan untuk diri sendiri.

Pemakanan yang tinggi kandungan gula, lemak & garam kini menjadi the ‘leading factors’ atau punca utama peratusan penyakit kronik meningkat dikalangan orang muda. Jikalau dahulu penyakit kronik seperti kencing manis, darah tinggi & jantung dikaitkan dengan sakit tua kini tidak lagi. Ini belum kita masuk mengenai obesity & penyakit kanser yang semakin meningkat peratusannya.

Erti kata mudahnya, keseimbangan nutrisi menyokong penyataan ‘PREVENTION IS BETTER THAN CURE’ atau Mencegah itu lebih baik daripada merawat.


Kenapa kita perlukan pemakanan tambahan atau ‘SUPPLEMENTS’ ?

Jikalau dahulu dengan latar belakang saya sebagai ahli kesihatan atau lebih spesifik sebagai Ahli Farmasi menyebabkan saya buta atau bodoh sombong untuk ambil tahu mengenai keperluan ‘supplements’. Oleh kerana background saya sebagai Pharmacist jugalah saya rasa tiada keperluan supplements ini kerana saya merasakan cukup dengan pemakanan. Malangnya saya masih tidak menjaga keseimbangan pemakanan saya, apatah lagi untuk ambil kisah pemakanan pesakit. Itulah yang saya kata bodoh sombong tadi.

Bila Mama saya sendiri ambil supplements saya merasakan satu pembaziran. Bila pesakit tanya jawapan saya mesti berbunyi begini;

“Tak payah makcik, minum je susu banyak, tak payah bazir duit beli supplements”

“Tak perlu pun supplements ni, propaganda sahaja”

Senang cerita saya tak faham fungsi supplements itu sendiri, sehinggakan saya menolak mentah-mentah supplements tanpa usul periksa atau mengkaji mengenainya.

Sehinggalah pada suatu masa saya mengkaji mengenai penyakit Alzheimer yang menemukan saya kepada kepentingan Vitamin E, Omega-3 & Resveratrol. Namun ketika itu saya masih percaya hanya dengan makan buah anggur saya boleh dapat kesan anti-alzheimer itu.

Alhamdulillah ketika terlibat secara tidak lansung dan melihat sendiri Kajian Klinikal Vitamin E  (Ekstrak Kelapa Sawit) untuk Stroke & Diabetes oleh prof saya , saya mula percaya tentang kepentingan supplements. Di situ minat saya terhadap supplements lebih kepada Vitamin E. Itu jugalah supplements pertama saya ambil untuk mengelakkan early onset of Alzheimer kerana saya punyai strong family background of Alzheimer.

Bermula dari situ saya mula nampak kepentingan & keperluan supplements.

Badan kita perlukan supplements untuk melengkapkan nutrisi seharian kita. Seberapa yakinkah kita bahawa nutrisi kita cukup lengkap untuk tubuh kita berfungsi secara optima dalam mencegah penyakit?  Pasti kita ragu-ragu bukan dan antara faktor kita kekurangan nutrisi penting dalam badan kita adalah kerana;

  1. ü  Pemakanan tidak seimbang.
  2. ü  Cara masakan kita yang membunuh zat yang tergandung dalam pemakanan kita.
  3. ü  Pencemaran terhadapan bahan makanan yang kita makan.
  4. ü  Penyakit yang menyebabkan nutrisi sukar di serap kedalam badan.
  5. ü  Penyalahgunaan dadah.
  6. ü  Pengambilan kafein berlebihan.
  7. ü  Pemilihan makanan tertentu sahaja.

Di sinilah fungsi Supplements yang paling utama iaitu melengkapkan kelompongan nutrisi dalam pemakanan seharian kita diperlukan.



Apakah Supplements dan apa bezanya dengan ubat-ubatan?

 
Persoalan ini sebenarnya bukanlah asing bagi saya. Ia bukanlah pertanyaan yang ‘rare’ dan saya sering ditanya mengenai perkara ini baik daripada keluarga, kawan-kawan, pesakit & pelanggan. Ramai tidak faham atau keliru perbezaan antara supplements dan ubat-ubatan. Malah ada yang tidak faham lansung apa sebenarnya itu supplements dan bagaimana ianya tidak sama sekali bertindak seperti ubat-ubatan.

Supplements terdiri daripada nutrisi keperluan badan antaranya; protein, vitamins & garam mineral. Ia bertujuan melengkapkan keperluan nutrisi kita seharian yang kita tidak dapat cukup hanya dengan pemakanan. Ianya tidak hanya di ambil semasa sakit sebaliknya lebih baik di amalkan sebelum kita di serang penyakit sebagai contoh;

Pengambilan kalsium oleh wanita untuk mencegah Osteoporosis (Tulang Rapuh)

Supplements tidak bertujuan untuk merawat, tetapi lebih kepada menyokong keperluan nutrisi sekaligus membantu badan kita berfungsi secara optima mencegah penyakit.

Ibarat tumbuhan yang memerlukan cahaya matahari & air secukupnya untuk tumbuh subur & mekar.

“Bagaimana pula dengan ubat-ubatan?”

Ubat-ubatan adalah bahan yang digunakan untuk tujuan rawatan. Ianya tiada keperluan sekiranya tidak bertujuan untuk merawat apa-apa penyakit. Penyalahgunaan ubat-ubatan boleh membawa maut namun sekiranya digunakan ikut keperluan ianya mampu merawat penyakit. Ubat-ubatan adalah penting dan tidak boleh sewenang-wenangnya diambil atau diberhentikan tanpa nasihat Doktor atau ahli kesihatan lain.

Kedua-duanya ini juga dikawal secara berbeza, dimana tidak seperti ubat, supplements secara umumnya adalah selamat sehingga dibuktikan tidak selamat. Manakala ubat-ubatan perlu dibuktikan selamat untuk digunakan oleh pesakit sebelum dikeluarkan di pasaran.

Antara persoalan yang saya sering dapat adalah;

“Adakah saya boleh berhenti mengambil ubat-ubatan hospital jikalau saya sudah mengambil supplements?’

“Adakah supplements selamat?”


Pertama sekali perlu diingatkan supplements tidak sama sekali merawat penyakit sebaliknya ia bantu lengkapkan nutrisi untuk bantu mencegah penyakit & memastikan badan berfungsi secara optima dalam melawan penyakit.

Sebagai contoh jika anda terkena jangkitan kuman, supplements tidak dapat membunuh kuman sebaliknya anda memerlukan antibiotic untuk melawan kuman-kuman tersebut.  Vitamin C tidak sama sekali membunuh kuman sebaliknya ia hanya membantu melengkapkan nutrisi untuk kekuatan imun sistem badan kita.

Oleh yang demikian supplements tidak boleh sama sekali menggantikan fungsi ubat untuk tujuan rawatan. Ubat-ubatan mempunyai kajian yang lebih ektensif dan jitu dalam melawan penyakit tetapi tidak supplements dan digunakan dalam rawatan.


Supplements juga secara umumnya adalah selamat melainkan tidak bersesuaian untuk diambil atau mempunyai kontraidikasi;

Sebagai contoh Pesakit Thalassemia tidak sesuai untuk mengambil supplements yang mempunyai ‘iron’ kerana risiko pengumpulan ‘iron’ dalam darah dan menambah buruk kepada penyakit thalassemia.

Supplements dan ubat-ubatan yang mempunyai KKM adalah selamat sehingga dibuktikan tidak selamat. Penting untuk anda memastikan supplements atau ubat-ubatan anda ambil itu berdaftar dengan KKM. Namun anda perlu juga tahu kategori supplement yang perlu berdaftar dengan KKM ataupun hanya terlibat dengan AKTA PEMAKANAN.

Oleh itu jadilah pengguna yang bijak dan cakna akan kesihatan tubuh badan anda!

ELYANA YAZMIN
Whatsapp : 0193378706
(Pharmacist by Profession)
Senior Supervisor & 
Founder of Magnificent Empire
Your Most Wanted
Shaklee Independent Distributor

Disclaimer:

Sebagai makluman kepada para pembaca dan pelanggan yang dihargai, Segala testimoni /penulisan tentang produk Shaklee yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit.

Segala yang tercatat di blog ini adalah pandangan peribadi & ilmu saya sebagai Pharmacist dan tidak boleh di ambil sebagai rujukan. Ia juga tidak melambangkan pandangan keseluruhan profession saya.

Supplements merupakan alternatif kepada anda untuk menjalani hidup dengan khasiat lengkap hasil dari kajian mendalam. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu.
..continue..

Sunday, January 8, 2017

The 'FRENCH PARADOX' , PENEMUAN RESVERATROL & KESIHATAN JANTUNG.

RESVERATROL & KESIHATAN JANTUNG

Red wine telah lama menjadi amalan warga eropah terutamanya orang ‘France’ dan red wine banyak dikaitkan dengan kesihatan jantung dengan syarat with moderate intake. Inilah yang dipanggil ‘FRENCH PARADOX’ kerana walaupun denan cara pemakanan yang tinggi lemak namun, insiden serangan jantung adalah sangan kurang[1]. Saintis mempercayai bahawa ada certain ‘substance’ di dalam red wine seperti antioxidants atau antioksida yang membantu mencegah penyakit berkaitan jantung yang menyebabkan serangan jantung.[2]

Banyak kajian yang telah dan sedang dijalankan untuk memahami kaedah bagaimana antioxidants ini mengurangkan risiko serangan jantung. Salah satunya adalah disebabkan sifat antioxidants yang boleh meningkatkan kandungan HDL atau lebih dikenali sebagai kolestrol baik dan melindungi badan dari pengumpulan cholesterol.

Namun pengambilan alcohol secara berterusan tidaklah digalakkan kerana ia mengganggu fungsi hati. Sebagai orang muslim apatah lagi. Di sinilah saintis menemui RESVERATROL iaitu bahan antioksida yang terdapat pada kulit buah anggur yang digunakan untuk membuat wine.

Resveratrol dipercayai bertindak dengan;
ü  Membantu mencegah kerosakan salur darah
ü  Mengurangkan cholesterol jahat (LDL)
ü  Meningkatkan cholesterol baik (HDL)
ü  Mengelakkan ‘blood clot’ atau penggumpalan darah.
ü  Mengurankan risiko ‘inflammation’ atau keradangan.
ü  Meningkatkan sensitivity insulin

Kandungan resveratrol adalah paling tinggi dalam wine (anggur) berbanding makanan lain seperti; Pistachious, berries & kekacang [3] Namun pengambilan wine atau alcohol secara berlebihan adalah tidak elok untuk kesihatan jangka masa panjang.

Pengambilan diet tinggi kandungan resveratrol adalah sangat baik untuk kesihatan. Resveratrol mempunyai ‘absroption’ atau kadar resapan yang tinggi tetapi rendah ‘bioavailability’ atau mudah kata tidak kekal lama di dalam badan kerana Resveratrol di proses cepat oleh badan. Disebabkan itu juga amat penting untuk kita mendapatkan resveratrol dari sumber yang boleh meningkatkan tahap ‘bioavalability’ dalam badan.[4]

Antara buah-buahan yang kaya kandungan resveratrol adalah anggur merah yang digunakan untuk pembuatan red wine namun ianya hanya tinggi pada kulit dan bukan keseluruhan buahnya. Pengambilan buahan anggur adalah kaya antioksida dan kandungan ‘phenolic’. Polyphenols mudah difahami sebagai bahan di dalam tumbuhan yang membolehkan tumbuhan hidup pada cuaca yang seringkali berubah.[5] Oleh itu terdapat saintis yang mengkaji tahap kandungan resveratrol antara jenis-jenis anggur dan didapati bahawa Muscadine Grape atau Anggur Muscadine mempunyai kandungan resveratrol 6x lebih tinggi berbanding anggur biasa menjadikan Anggur Muscadine sebagai sumber yang terbaik untuk mendapatkan resveratrol.[6]

Oleh itu Saintis daripada Shaklee menghasilkan VIVIX Shaklee yang 10x lebih kuat daripada Resveratrol yang diuji secara klinikal dan ‘patent pending’ dimana penghasilan VIVIX adalah eksklusif hanya untuk Shaklee. VIVIX Shaklee merupakan campuran botanical;
ü  Anggur Muscadine or Muscadine Grapes
ü  Purple Carrot
ü  European Elderberries
ü  Japanese Knotweed (Polyganum Cuspidatum)
Setiap ramuan ini menghasilkan sinergistik efek yang menjadikan VIVIX campuran antiosidan yang kuat.
InsyaAllah saya on next entry saya akan ceritakan bagaimana setiap ramuan ini menjadikan VIVIX Shaklee istimewa.

ELYANA YAZMIN
Whatsapp : 0193378706
(Pharmacist by Profession)
Senior Supervisor & 
Founder of Magnificent Empire
Your Most Wanted
Shaklee Independent Distributor

Disclaimer:
Sebagai makluman kepada para pembaca dan pelanggan yang dihargai, Segala testimoni /penulisan tentang produk Shaklee yg dikongsi di laman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit.

Segala yang tercatat di blog ini adalah pandangan peribadi & ilmu saya sebagai Pharmacist dan tidak boleh di ambil sebagai rujukan. Ia juga tidak melambangkan pandangan keseluruhan profession saya.

Supplements merupakan alternatif kepada anda untuk menjalani hidup dengan khasiat lengkap hasil dari kajian mendalam. Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu.


Rujukan:
2-    Mayo Clinic Staff Red Wine and Resveratrol : good for Your Heart? (http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/red-wine/art-20048281)
3-    Zamora-Ros, R et al (2008) ‘Concentrations of resveratrol and derivatives in foods and estimation of dietary intake in a Spanish population: European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)-Spain cohort’, British Journal of Nutrition, 100(1), pp. 188–196. doi: 10.1017/S0007114507882997. (https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/div-classtitleconcentrations-of-resveratrol-and-derivatives-in-foods-and-estimation-of-dietary-intake-in-a-spanish-population-european-prospective-investigation-into-cancer-and-nutrition-epic-spain-cohortdiv/DC3C75A56F884AC2C1054A6F7EF5ACCE)
5-    Xia, En-Qin et al. “Biological Activities of Polyphenols from Grapes.” International Journal of Molecular Sciences 11.2 (2010): 622–646. PMC. Web. 8 Jan. 2017. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2852857/)
6-    Health Benefits of Muscadine Grape : (http://www.powersupplements.com/resveratrol/muscadine-healthbenefits.html)

..continue..

Tuesday, January 3, 2017

RESIPI KEJAYAAN

Semua orang ada impian dan cita-cita nak berjaya. Kita boleh baca tips kejayaan, tips berniaga, tips itu tips ini but do we really apply it? Atau kita sebenarnya hanya meletakkan cita-cita tanpa usaha ? Ada 'short cut' tak untuk berjaya?

NO. TIADA

Unless ofcourse kalau you "THE LUCKY ONE" but trust me tidak sebab nak berjaya mesti ada pengorbanan sedar atau tidak.

-
Nak berjaya ni tak semudah baca ABC atau just apply and  kita sampai destinasi kejayaan tu but its more or less A JOURNEY. Kadang kita tertanya-tanga how orang lain boleh ? How ? how?

-
Tidakkah anda terfikir, mereka juga mempunyai pemikiran yang sama seperti anda sebelum mereka berjaya? Bezanya hanyalah mereka telah mencuba dan cekal tabah mengharungi segala ombak badai. Jadi anda bagaimana? 

-
Renung-renungkanlah. Rezeki Allah itu sungguh luas untuk hambanya yang berusaha. 

 

-
Jadi apa kita perlua buat sebenarnya? Meh El share secara ringkas ek;

🔹TENTUKAN IMPIAN

Itu sebenarnya perkara utama, kalau kita tahu apa kita nak usah mimpi kita akan berjaya. Target haruslah realistik dan masuk akal seiring dengan usaha. Bila dah tau terus usaha dan BUAT ! Jangan terlalu lama menyimpan impian.

🔹YAKIN

Kita selalu fikir, mampukah? Bolehkah?Tanpa sedar inilah perkara yang menghalang you first step. First step lah is the hardest! Tapi kalau tak cuba kita tak tahu bukan? So YAKINLAH! Kita hanya perlu yakin dan tentukan target impian yang betul selari dengan kebolehan diri sendiri (bukan manjakan diri).

🔹TABAH & BERANI HADAPI KEGAGALAN

Lumrah dalam apa jua kita lakukan, kadang kita di atas kadang kita dibawah. Hidup nih macam roda. Paling perlu diingatkan sebenarnya jangan sesekali takut atau putus asa apabila menemui kegagalan, kerana kegagalan adalah satu pengalaman berguna dimasa hadapan. Bangkit dan terus cuba lagi.

🔹POSITIF

Sebenarnya kita haruslah sentiasa POSITIF kerana apa yang kita fikir itulah yang akan kita tarik kepada diri kita. Kita ni sebenarnya ibarat Magnet. Elakkan daripada anggap masalah itu satu beban yang besar sehingga kacau emosi, instead FOKUS pada jalan penyelesaian dengan hati yang tenang dan jelas. Setiap masalah mesti ada penyelesaiannya.

🔹JANGAN ABAIKAN TEGURAN/KRITIKAN

Andai anda menerima kritikan, jangan sesekali mengabaikannya dan mengambil NEGATIF. Ambil dan kaji setiap kritikan yang kita terima, namun anda adalah penentu sesuatu keputusan. Sebenarnya kita perlu bijak dan tidak emosi dalam menentukan keputusan seterusnya.

🔹DOA & TAWAKAL

Bila kita dah usaha, seterusnya berdoalah. Pastikan setiap perkara kita lakukan mempunyai keberkatan. InsyaAllah , Allah nampak setiap usaha yang kita lakukan.

Lastly kalau  "nekad"  ingin berkaja jangan "hangat-hangat tahi" ayam sahaja.

 
Assalamualaikum & Morning ❤️

Elyana Yazmin
Founder of Magnificent
Pharmacist by Profession
..continue..

Monday, January 2, 2017

[ PENGALAMAN BERPANTANG BERSALIN CZER ]

Macam nak throwback masa bersalinkan anak sulung pulak.

.
Alhamdulillah pada tanggal 8 Oktober 2015 lepas, seorang Putera yang diberi nama Muhammad Rayyan Naim bin Muhammad Fahmi berat 4kg (masa setel operate baru tau 4kg, patutlah susah keluar😂) selamat dilahirkan ke dunia.Sungguhpun tak dapat melahirkan secara normal setelah cubaan normal gagal sebab lebih 24hrs leaking, risiko baby lemas & jangkitan, Doctor buat keputusan untuk baby keluar ikut "tingkap". 

.
Fuhh takkan lupa part before CZER & selepas CZER. Time CZER tu mmg takde hal but the lepas CZER tu sakit tu hanya Allah yang tahu dah faham isi hati segenap rasa masa tu. Dua2 sakit dapat la senang cerita dengan tak bersedia pulak tu sbb yakin boleh normal. 

.
Ramai actually rasa czer tu mudah & simple but actually it is more than that. Paling orang terlepas pandang ialah masa lepas kesan ubat bius hilang, sakit perit pedih semuanya hanya Allah yang tahu. Rasa helpless sangat apatah lagi if you are warded and kene jaga baby all alone huhuhu.

.
Boleh terasa lagi sakit and ngilu tu macam mana bila terkenang balik. Tapi kita kena ada mindset yang POSITIVE & inshaaAllah rasa sakit tu akan pulih dan hilang yang penting sabar dan bertahan walaupon manusia sekeliling tak faham. Plus ada yang tak tau complication apa kita hadapi masa tu ie ; loss banyak darah.

.
6 jam post-operation, tak dibenarkan minum air, terlantar flat atas katil sbb bius tak habis lagi. Lapar masa tu Ya Allah hanya tuhan yang tahu. Lepas tu tak boleh makan solid even lepas 6 jam huhu. Then paling paling paling El tak suka bila kita nak bergerak ambil air minum, pergi toilet or even nak gerak skit badan kita perlu bantuan orang lain sbb teramat2 sakit. 

.
Tapi El sejenis manusia tak suka bergantung dengan orang, masuk hari ke-2, El gagahkan bangun daripada katil. Push Factor El masa tu sebab nak gi tengok my baby boy dekat ward lagi satu. Sayu baby takde kt sebelah. Fuhhhh! Sakitnya ya Allah, mengalir juga air mata nih. Masa tu El tak dapat menyusukan Naim lagi tapi dah start cuba pam bengkak skit la tpi xkeluar. Dugaan lagi. 

.
Pam2 keluar kolostrum / takde ape pon. Naim pulak dekat ward lain. Tapi Alhamdulillah slowly ok and El berjaya BF Naim. Masa warded ni hold dulu set pantang shaklee sbb hormat cara pantang orang lama. Sebab actually blur sebab tak expect czer, otak berserabut.

.
After one week Alhamdulillah discharge for good, El amalkan vitamin C,E, OSTEMATRIX & vitalea. Masa tu rindu gila ESP. Masa tu El cakap kat diri 

"Bila fikir balik lepas ni second pregnancy El takkan tinggalkan ESP. Sebab that is my energy source, berbeza tau ada ESP ngan takde & if dari awal El tau ESP tu selain energy ia pon my personal MILKBOOSTER mmg El takkan skip"

.
Now im fully on prenatal set shaklee and akan due on Feb 2017.

.
Anyway..Lepas operate, post-bius, badan sangat2 penat, makan kurang, darah kurang haruslah susu kurang. So Alhamdulillah lepas habis pantang cara orang lama El continue ESP sehingga hari ini. 

.
Paling best stretch marks due to berat badan naik mendadak masa tu pun mulai pudar kalau tak memang stress tengok stretch marks tauuu😂

.
Satu lagi yang best is, El berjaya kawal selera makan tanpa perlu ganggu penyusuan baby. So hasilnya, I'm back on shape once my confinement is over even El tak berbengkung. Berat badan pun kembali macam time wayyy wayyy before kawin dlu, masa zaman student sebelum gi KELANTAN & ternak lemak ahaha..70.9kg to 48kg kot!😁

.
Then, even though El tak cukup tidur masa tu sebab Naim bangun setiap 2 jam sekali, Alhamdulillah badan takde lah rasa letih sangat sampai flat. Masih kekal rasa bertenaga and buat business ahahahha 👍

-
Seriously lepas amalkan supplements from shaklee banyakkk sangat perubahan yang El dah dapat. Im healthier, im stronger, im happier !
Dengan SYARAT! You KONSISTEN! ❤️

.
El dah merasai sendiri MANFAAT daripada pengambilan SET PANTANG SHAKLEE dan sedikit pun TIADA RASA MENYESAL menggunakan SET PANTANG SHAKLEE biarpun El consume ikut kesesuaian situasi.

✔️Luka cepat kering
✔️Rahim cepat kecut - i have uterine atony.
✔️Susu bertambah
✔️Senang kurus

Ish banyak la lagi, tak tersebut. Seriously the best set pantang ever!

.
Kali nih haruslah masih bersama Shaklee❤️

.
ELYANA YAZMIN
Whatsapp : 0193378706
Pharmacist by Profession
Senior Supervisor & 
Founder of Magnificent Empire
Your Most Wanted
Shaklee Independent Distributor

FOLLOW iNSTAGRAM OFFICIAL SHAKLEE El :-
 @wellnessbyel


Assalamualaikum. Jumpa next entry ! :) 
..continue..

ELYANA YAZMIN KEMBALI!

Alhamdulillah, finally dapat masuk rumah yang dah lama di tinggalkan ni.

Sepanjang peninggalan ku, banyakkk yang dah berubah.

I have graduated
I am already a Pharmacist
I am a wife to Muhammad Fahmi bin Mustaffa
I am a mother of a son named, Muhammad Rayyan Naim bin Muhammad Fahmi
I currently expecting for a second baby

Sooo many things nak cerita, InsyaAllah nak buat comeback ke dunia blogging 😊

InsyaAllah
 
..continue..

Monday, April 29, 2013

Satisfaction Guaranteed

IMG 6808

It was my dream to own a macbook pro. It was roughly 2 years ago when it all started. I was in Belgium staying with my aunt that i borrowed her macbook pro to update my blog and families about my trip to europe. 

Having that macbook in my hand for the first i go wooahh. I used to have the dream of having sony vaio but then after using the my aunt macbook i knew i had fall in love with it and I've been longing for it ever since. There is just no way looking back.

I do love my PC but i have major crush on Macbook. My PC which is an Acer Aspire 5570 had been with me since i was in matriculation. It was my father's and i love it very much but its getting old now even the speaker seems to have a flickering sound. I think old version of acer is more robust than those new ones they came out with. My friend's PC didn't last even 1year and max is like 3years? My PC survived nearly 7 years and still standing.

I have to 'madukan' my PC now. I just need to own one of those macbook. 

The reason why i like it..

Super Durable!

Super Slick!

Super Awesome!

Super User-friendly!

Super Fast!

..and the list goes..

Well when you like something all you gonna see is bright stars! For those who hate it yeah its just never good enough.

To own one is not as easy as ABC.. I nearly bought it last year but i lost my damn iPhone to a pick-pocket in H&M Lot 10 Kuala Lumpur and the rest you can figure where the money goes instead.

Now having one, to own one … Satisfaction is Indeed Guaranteed.

Since macbook pro comes out with a whole new line with Retina Display and Upgraded OS X and SSD memory.. Just need to pay a little more than i had plan 2 years ago.

Still using my PC though cause need to get used to my mac. Working life is not as free as my university life. 

In university i have endless internet connection and i can stay awake all night exploring my macbook but now it is just impossible.

I'll make time eventually!

Anyway got to go!

Cheers!

p/s: im so happy!

 

 

..continue..

Tuesday, April 16, 2013

Part Four Summer in London (2011): A goodbye

Finally i can conclude the parts in the UK. Its not easy to update everything but i need to ensure all my memories wont just fade away. Im not good in remembering things and somehow this blog really helps me find some memories that i need to recall. Weird its like a quick search engine for some parts of my life. Anyway that's not the point of this entry so let us just resume to the title above.

I cant really remember how long i was in the UK but definitely this part is the last day for me in the UK. When we went to the UK it was only me and my aunt but going back to Belgium there were 4 of us altogether; me, aunty anne,Dennisa and David. Final day in the UK means we had only just one day (for me and david) before proceeding with our backpacking plans. LOL

Nothing much actually happened that day accept for again i step onto the St James Park , where late Princess Diana had her evening stroll.. (i’m not sure that’s even true) but anyway checked it out.. Have i told you in 2007 i actually waited in front of Buckingham Palace just to catch a glimpse of Prince William? Crazy. I know. I’m huge fan of him and ofcourse recently Kate Middleton :p I did manage to grab few souvenirs of their royal marriage. Yippy Yeay! What about Buckingham Palace and this park? Well you are about to know…

stJames

St James Park is the oldest royal park in the heart of London. It is located in the City of Westminster. Given its huge size (57 acres) it is bounded to several hot spots in the City of Westminster. For once of course the Buckingham Palace (4) which is bounded in the west of the park. In the north they have St Jame’s Palace of course and The Mall. They even have the horse guards but I’m not sure to which part of the park it is bounded.

DSC02541

I had been here before in 2007 and they still manage this park nicely. Well done :) It was clean, fresh and absolutely beautiful. (im running out of adjectives here LOL)

Anyway.. i cant find the squirrel that i met few years back.. of course you not gonna find it.LOL its not like chipmunks the movie.. Not much photo this time since ive been there and i knew better it wouldnt be enough to describe it with photo. You just have to see it yourself. I wont do any justice showing just photos but that’s the only thing that I’m capable of :p

DSC02538

This park holds resident of birds, swans, pelicans, squirrels, trees and flowers. They have small island in the park which if I’m not mistaken i did see a signboard with a duck island on it but im not sure which one is it or i might get mixed up. Its just nice to breath fresh air, the smells of grass, fresh water .. god i just can’t say it. I saw lots of people with different backgrounds just lay there on the grass doing their things. They rest, read, walk, laugh, play and exercise among their group. I love the view and yes i would just lay there with a book and read whole day. In Malaysia i cant do that it will be very hot or it will be raining but there are times we can do that but its not really a ‘thing’ over here. I pretty sure slowly we will have this.

DSC02542

These are the raspberries up closed! I think so.. hmmm.. LOL. That’s the only photo that i took but i did took a whole bunch of photos back in 2007 but I’m just lazy to dig those photos up now. We were on the road as soon as we met David and we are leaving the UK to get back to Belgium. We did stop somewhere and they had lunch. As for me since i was fasting i took a walked around the area. Kind of David to accompany me. Guess what we manage to find within that half an hour.

DSC02544

 

DSC02545

David seems happy to finally meeting up with his long lost friends LOL but i like this pic i should sell this on e-bay. It was to our surprised to find a railway track with a penalty warning if we trespass and out of fun we put one of our leg over the fence LOL

DSC02547

DSC02548

I dozed of to sleep as soon we departs after they had lunch and waking up with my aunty being summon by a police for speeding LOL i guess it runs in our blood about the summon thing LOL i already had like 5 speeding tickets over the year. Need to brush up my manners on the road i guess. duh.

DSC02549

DSC02536The exact same place that i step on 4 years before this photo was taken :) Apart from her son Prince William i am also a huge fan of Princess Diana :) He did have her kind face after all :)

Told ya! She took the evening stroll in St James Park LOL after all it is a royal park ahahaha

This entry is of course with the courtesy of Google and Wikipedia, i manage to get some informations that i had forgotten to touch up some part of this entry.I left my treasure box at home in Kuantan so i cant dig up the pamphlet that i took while i was there before to write about this place. I already remember how fresh and beautiful it was.

More informations, visit:  http://www.royalparks.org.uk/parks/st-jamess-park/

p/s: im working and i miss going on backpacking and holiday and writing about my past helps me reminisce every bits of my youth. YES i’m 24 and i feel old because i can no longer do this thing after i started working. I miss my university life :(

..continue..

Sunday, April 7, 2013

Oh Wanita..

Oh La La La.. Setiap Masa U La La La La.. ter-KRU plak

apply-make-upSource: Google Image

Aku rasa kulit aku makin gelap la..

Aku rasa aku makin gemuk la..

Itew ase itew tak tantek laa … (ueeewww)

Oh wanita.. ini keluhan biasa kot kita dengar saban (skema) hari, tak terkecuali aku kahkahkah..

Tapi tapi tapi.. aku jenis tak disiplin and aku merungut tapi tindakan takde sebab lantak la but as girls of course (no matter how boyish looking you are deep down you’ll still care about yourself)

It is just the matter of how far you are willing to go in order to get the so-called perfect look and figure.

Anyway i do have concerns about my look.. of course mahu tak nya.. there is this one day..

I was walking into a hall or to be exact more like a seminar room and suddenly two of my friends point out..

“Eh elyana you makin gelap” and the other one cakap “eh elyana you makin gemuk”

Trust me i was like.. shit i need to get something done and get my look right! LOL but takde la sampai take to the heart nak merajuk-rajuk bagai or terus taknak makan seminggu or rendam diri sendiri dalam klorok..

Kadang-kadang aku main2 balik dengan cakap “ takpe nanti aku balik aku mandi klorok, putih la aku” kahkahkah.. ZzzZzz

My main point is (selalu je tak cakap stret to the point) ada sesetengah tu extreme sangat nak jaga penampilan and usually if ada org tegur sure cakap bukan nak jga kecantikan its more to kesihatan..Yes 50percent or less its true untuk kesihatan but trust me it will never more than 50percent about kesihatan unless you lead a real healthy lifestyle macam makan sayur and buahan banyak, exercise selalu and eat moderately.

Most of people nak fast efek, alah kalau aku pon asal aku pakai mask tu hari ni, esok if takda kesan ketara sure aku kata takmau pakai.

Sape dalam dunia ni takmau cantik kan? Plus bila artis kegemeran or artis famous amos pakai lagi la berebut2 orang nak pakai..

Bak kata orang ikhtiar and usaha itu bagus..

But let me be clear.. how eager i am to get myself a product to give me a perfect radiant look and slim meletop i will always put a doubt into my thoughts which so far help me in blocking off my keinginan untuk cuba produk—produk yang tgh laris sekarang. Eh c’mon la aku tengok tempted jugak but nehi.. and i hope i stick to my thought. Bukan ape, aku ni dah lah makan tak beragak-agak.. itu pon dah boleh wat masalah kesihatan, kalau tambah lagi mende lain Allahualam la kan..

But hey aku bukan nak cakap produk tu tak selamat ke ape ke, i have no rights to say it sebab takde bukti. Let just say from my basic understanding and knowledge pasal apa jadi dalam badan lepas kita makan ubat it got me thinking.. aku punya hati ni ok ke? buah pinggang aku?

To all those yang tengah consume any kind of pills, i would suggest korang buat la medical check up time to time. We never know how the pills yang korang consume efek dekat dalam badan korang.

Mungkin produk tu dah di study keberkesanan untuk mencerahkan muka atau melansingkan badan but it can never be surely tested untuk toksik unless dah bertahun-tahun mende tu dalam pasaran.

So my friendly advise would be get yourself checked up time to time just to be on the safe side.

Safety first!

Nak cantik tak salah but be cautious jugak .

Cheers!

p/s: anyway if mende tu cepat sangat berkesan aku cepat doubt eh ok ke utk health? if lambat rase cam membazir beli.. masalah tau jadi perempuan, fikir banyak sangat.

..continue..

Wednesday, April 3, 2013

Justification

peopleSource: Google Image

People tend to justify the things they said or done especially when it comes to self preservation.

Oh c’mon who’s gonna admit their own fault or weakness? BUT when it comes to other people we gonna point it out loud. Gosh what a b*tc*y thing to do.

I have this kind of ‘behaviour’ at times but rest assured NOT all the time (see.. im doing some sort of justification thingy LOL). I might not realized it when it occurs but i know i did after a while and i tend to regret it.

Anyway for example, i really want a Macbook Pro that i will go all out in justifying it but when it comes to my sister buying something online i will be tremendously irritating to her by saying all sorts of things.

such as…

“eee membazir!spoil brat”

“how many cloths do you wanna hang in your wardrobe?”

“Shopaholics monster!"

…. what about Macbook then?

my obviously obvious justification gonna be..

“Macbook is different. I had always wanted it, never once changes my laptop since im 17 and to top that up i got a second hand laptop not like yours first handed…. zZzZ jangan sebuk la! I already keep the money, ada je simpan duit.. andddd the list goes on and on …….”

Truth is i just want it coz i want it and i know deep down i can buy two dell laptops with the price of one macbook pro but still im stubborn to own it and till now i haven't got a clue why or maybe i just dont wanna admit that im spoilt with apple’s stuffs

KahKahKah! Annoying sister i am hohohoh..

The point being is..

WE ARE HUMAN BEING! and justification is common among us. Look around and you will be amazed how far a person will go to justify what they did and condemned others for it.

sometimes we forget to see ourselves in the mirror, a major reason to buy yourself a big fat mirror i guess (another justification to buy a huge mirror to hang in your room LOL)

Another is we have different vision in our life, i prefer food over cloths some might loves cameras.. so they gonna spend according what they like..

Nobody is wrong or right, so respect is the key.

all in all, stay the way you are and self-reflect to help reduce your negatives vibes.. human aren’t perfect but we can try to be as close as perfect~

so much of self reflects for today LOL.

…im getting old.. i know.. am i wiser though? neghhh pfft..

p/s:

havent got a clue if i should stay or resign after one year.. duh.. im getting lost every single day in pursuing my dreams…. this is sad sad saddening~

..continue..

Friday, November 16, 2012

Part Three of Summer 2011 in London. #STOMP #Theatre

After the visit to the Chelsea FC Museum and Stadium Tour, i started making my way to the city of London to meet my aunt and Denisse there as we promised earlier. We actually part ways that morning and promised each other to meet up for the theatre called STOMP. We already booked the ticket online the night before which makes everything so simple and convenient.

 

7444-AttractionImage

 

Thanks to the well organized public transport (Underground) system i can find my way easily even though they closed the Piccadilly line for construction. I think if i am not mistaken i got off at the Leicester Square Underground. It was supposed to be the closest underground to the Ambassador Theatre which is located on the west street of the city, Westminster.

It was my first time seeing a musical theatre. Have you ever been to one? If you happen to be in London don’t forget to put it on your to-do-list!

 

06082011521

 

In Malaysia we don’t really have this kind of trend where people enjoys going for a classical theatre except for the art student.I assumed. Actually we do have it but not as much as in London. Currently in Malaysia they are performing the life story of Dr Tun Siti Hasmah  in Istana Budaya. Somehow i felt that the vibe is not the same as the one that i see in London. Well i cant compare it since i haven’t try watching a theatre in Malaysia. I’m saying this mainly to compare the responses from the public about theatre. Most just love to go to cinema.

 

london-theatreIllustration of the seats in the hall; source:Google Image 

 

One day i shall try it in Malaysia cause i sure enjoy watching the performance by the STOMP crew. It was definitely brilliant from the start till the end. It was breath-taking and funny, sadly i can’t show you the photo of the  performance or video cause cameras are not allowed during the performance. In a good way, STOMP is a must see-with-your-own-eyes experience and talking about it/showing photos or videos does not  do it justice.

 

stompParts of the scene during the performance; source: Google Image

There are a total of eight performers. They were amazing especially how the manage to amazed and kept us, the audience involved with them. They do all kinds of interesting movement using or sorts of props. The expression on their face some were subtle, some sad, some funny and some simply gob-smacking which makes it all exciting! Not to mention how talented they are.

DSCF2485-438x292The crew of STOMP; The guy with the blue singlet , he is extremely funny!

It is an hour and a half performance and i was amazed how they could perform without a break with all those energy they used. The performance solely a show without music or speaking, they only used everyday objects to make the music and perform.

Overall it was a must to see musical theatre. The participation of the audience was good and everyone appeared to enjoy the afternoon performance. I would recommend the Show to all ages.

They are casting in 2013 and the bookings are now available at: https://www.theambassadorstheatre.co.uk/Online/default.asp

or for worldwide performance schedule, visit : http://www.stomponline.com/

p/s: i got and waited at the wrong place at first cause i forget the name of the theatre (which supposed to be Ambassador). Silly me. How should i know there are lots of theatre hall on that street and area. LOL. I’m a tourist you see, i know nothing. LOL

06082011522St Martins Theatre

..continue..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...