Friday, January 8, 2010

Nak TAu TaK?? =)

grapes a.k.a anggur
adalah antara buah-buahan favourite cek..
hehehe.. =)
sejak dah 2 tahun amek farmasi ni..
aku mkn concern ngn label2 pade makanan, ubat2, supplement2, and nilai nutrisi
yang ade pade setiap ape yang aku makan.
tak concern mane r..
just aku cam berminat nk tau..
pe la aku consume snrnye everyday..
dulu aku ske gile minom coke n pepsi!
seminggu tu ade r 2, 3 botol
now..dah kurang da..malah tiada dlm fridge aku.. ;p
alamakkk pe aku bebel ni..
majuk lak anggur2 ni nt..
patut entri ni pasal die..hek3x

=grapes=



actually grapes ni banyak khasiat die..
ramai tahu dpt vitamin C je
pdhl byk agy mende len yg baik tentang anggur ni
anggur or grapes ni highly rich with calcium, phosphorus, amino acid, vitamin c, iron.
anggur ni gak salah satu sumber antioksidan (antioxidants).

secare muda n tidak saintifiknye..
anggur ni actually sangat berkhasiat untuk kesihatan minda dan badan.

kalau kite wat anggur ni jadi juice.
segelas jus tu leyh legakan migrain.
ni untuk sape2 yang ade migrain la.
nak terang mechanism tu..nt krg pening lak.
hehehe ;p

selain itu, if kite ambil anggur dlm pengambilan makanan seharian kite
kite dpt prevent selsema, demam, sembelit and painful urination.
actually bile kate anggur kaye ngn phosphorus, amino acid dan sebagainye td
ni la antara org kate .. element2 dlm anggur tu yg buat sistem imune kite makin kuat.
sbb tu lah..demam n selsema ni dpt dielakkan.

jika nak bercakap sal antioxidant lak..
sblm tu kite kene phm
kenape penting sgt antioxidant dalam bdn kite
badan kite byk melakukan aktiviti, kite jugak makan untuk mendapat kan tenaga.
dalam proses nak cerna tu, byk la bahan2 kimia terhasil, yg elok bdn kita smpan n
bagi dekat bahagian2 bdan yg laen, yang lebih dan tak elok bdn kita buang.
tapi!
bahan2 yg terhasil dri proses ni mungkin ade radikal2 bebas.
kire jahat r bahan ni..sbb die akan menyebabkan cancer..
kalau kite tak ambil antioksidan nak lwa bahan2 jht ni..
kite akan mudah dapat penyakit.
untuk makluman radikal2 bebas a.k.a bahan2 jht ni
akan melemahkan sistem imunisasi bdan kite.
n blh memutasi sel2 dalam badan.
makanyee...

makan r buah2han ye.. ;p

tak semestinya anggur sahaja,
betik, pisang, epal dan lain2 blh jugak..
selain tu,
sayur-sayuran pon banyak bagi kebaikan cam antioxidant td.

dekat USM, byk kajian pasal misai kucing, sejenis herba tu..
ha baru2 ni ade syarahan umum dr professor zaini ttg research beliau psal antioxodant ni
misai kucing ade nilai2 antioksidan tau.

ape itu misai kucing?
ha cari2 la..
kite kene martabatkan tumbuhan yg ade di malaysia..
jangan asek sebuk nk tebang pokok je kejenye ;p
hahahahaha

p/s: cubaan menulis blog dlm bentuk fakta..tpinye..aku mmg ske mkn anggur,,ni pon tgh mkn..weeeeeeeeeeeeeeeee! hehehe~

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...