Friday, February 19, 2010

bila xx + xy (viii)…

Malam di mana Irfan dan Ariena keluar untuk makan malam telah menjadi satu sejarah istimewa bagi kedua-dua mereka. Irfan telah pon menyatakan apa sedikit sebanyak apa yang ada di hatinya. Malam itu menjadi titik permulaan perkenalan mereka. Adakah mereka akan merasa serasi? adakah saat-saat gembira mereka bakal di uji dengan pelbagai cabaran dan dugaan? jom layan..zassssss….

Pagi itu, Irfan terjaga untuk solat subuh dengan senyuman terukir dibibir. Saat-saat makan malam dia dan Ariena terbawa-bawa kedalam mimpi. Die teringat akan senyuman Ariena yang sungguh manis. Die berbisik di dalam hati semuga Ariena di ciptakan untuknya. Walaupun masih tidak mengenali Ariena sepenuhnya, namun malam itu sedikit sebanyak telah membuat die mengenali Ariena dengan lebih mendalam. Ariena merupakan seorang gadis yang sederhana, memiliki senyuman yang manis, peramah, mudah untuk beriteraksi, mempunyai sepasang mata yang cukup menenangka, bijak dan manis orangnya.  Sungguh indah ciptaan tuhan, kerana biarpun Ariena tidaklah secantik model-model namun keindahan hatinya itu telah terpancar di raut wajahnya yang membuatkan die senang didampingi dan berkawan.

Bagaimana Irfan di mata Ariena di saat perkenalan pertama mereka sebagai Jirol dan Lyssa? Pagi itu, Ariena juga bangkit dari tidur dengan ceria. Die juga teringat akan peristiwa malam tadi. Irfan ternyata pandai bergurau dan menceriakannya. Irfan seorang lelaki yang nampak pendiam dan sangat egois serta tidak pandai berkata-kata tetapi disebalik sifat luarannya, Irfan seorang yang mudah cemburu, dan berjiwa sensitifdan sangat protektif dan romantis orangnya. Sifat romantiknya di selit dengan kenakalannya mengusik Ariena yang mudah terkena. Ariena tertawa sendiri di biliknya dengan penuh kebahagiaan.

Setelah bersiap-siap, tibalah masa untuk mereka ke kuliah.. masing-masing berdebar kerana bimbang jika terserempak di UKMB. Bukan apa, mereka merasa segan dengan orang sekeliling. Itulah dia penangan orang apabila mula dilamun perasaan cinta.

di warung kak yam..

Sofia: hye rin..dari pagi tadi aku tengok kau macam happy semacam ja. kau keluar dengan siapa semalam?

Ariena: herm..kawan. Seronok sebab makan sedap. haha

Sofia: ye pon sedap takkan lah macam orang angau.

Ariena : shhhhh.. kau ni mulut slow la skit.(blushing tatkala ternampak Irfan melangkah masuk bersama Ammar)

Sofia: ooooo..aku rase aku tau dah..(mencuit Ariena)

Ariena: shhh pliz sofia..nt rin cite k.aduhh..

Irfan menghadiahkan senyuman buat Ariena dan terus order air kegemarannya dipagi hari, teh panas kurang manis. Ammar pula..

Ammar: hye kakak-kaka senior. Minum je? makan?

Sofiya: alah..tunggu junior belanja la.

Ammar: aik camtu pulak. haha.selamat breakfast kakak-kakak senior.hahha (melangkah dan menepuk bahu Irfan)..Nescafe tarik satu untuk aku fan.

Irfan: setel. Makcik.nescafe tarik satu. terima kasih.

Di sudut lain di dalam warung dimana ammar dan Irfan duduk, mereka memulakan perbualan..

Ammar: petang ni ade pemilihan skuad UKMB FC baru. ko agak-agak dia nak ambik berapa ramai ha?

Irfan: entah r . Aku hope dapat r. If takde komitmen nanti forsure makin malas nk turun padang main.

Ammar: tahu takpe. aku ni if stop..siap la naik perut aku.

Irfan: ko memang..tu r dulu giat sangat tangkap cintan.sampai bola sanggup skip.

Ammar: Dowh..dah die bising bai. perit telinge aku dengar asek membebel takde mase untuk dia.

Irfan: ko bukan main romeo lagi, tapi dengan awek sikit punya lembut hati. ko ni ada muka kena queen control la aku rase.

Ammar: oi mulut kau jangan masin bai. tak sanggup aku. hahahaha

Irfan: aduhhh datang dahhh..

Ammar: ape?ohhh

Dari jauh sudah bau perfume Qistina yang menusuk hidung. Kehadiran Qistina telah membuatkan Irfan terasa rimas.

Qistina: morning uols.

Ammar: morning my laling.

Qistina: Irfan u senyap je?

Irfan: oh morning. (tersenyum sipi)

Qistina: petang ni i nak pergi cheer uols up la untuk team up dengan UKMB FC

Ammar: wah, seronok ni. ade penyokong.terharu2.

Qistina: Irfan, gudlark k. Ammar u pon k. oh auty, qis nak air suam satu ya. thanks.

Qistina duduk semeja dengan rakan-rakan nya. Dari jauh, Ariena dapat merasakan bahawa Qis menyimpan perasaan terhadap Irfan. Tiba-tiba timbul rasa yang aneh seperti takot dan sedih. Namun dia masih dapat mengawalnya. Irfan pula sedang menaip mesej..

TENET..TENET..TENET..

mesej melalui henset:

Jirol: awak jgn cemburu k.

Lyssa: eh mana ada. x pon.pandai2 ja awak ni.

Jirol: eleyh..yela tu..dun worry k..i just want the smile from you not from other girls.

Lyssa: ngada.perasan.x jeles pon.

Jirol: oh ok. hahaha.xpe2 jirol ingat. Kelas pukul 8.oo ye?

Lyssa: yup. jirol pukul 8.00 jugak kan?

Jirol: yup, kuliah kita sebelah je.

Lyssa: eh mane awak tau?

Jirol: coz ive been stalking you since i met you at this place at this very exact timing.

Lyssa: oh..hehe.=)

Jirol: k la..lewat dah ni, lyssa kelas elok2 k. Ape2 just text. Nak ajak jirol lunch bagitau k. Jirol tau lyssa sure malu nak tanye jirol.hahahaha

Lyssa: ngada.perasaan btol la jirol ni. kite dinner sama la. time Lunch rushing nt. x best

Jirol: ok my dear. soo see u later?

Lyssa: ok. thanks tau.take care

Jirol: orite ariena alyssa yang comel. take care too.

Masing-masing melangkah kearah kelas masing-masing. Kuliah yang pack bagi student medic menyukarkan keadaan untuk mereka bertemu di UKMB selalu.namun, itu tidak akan menjadi penghalang untuk mereka. So tunggu episode akan datang. mungkin kah akan ada konflik? atau keadaan akan terus bahagia. sama-sama kita tunggu episode seterusnya di blog rexienerra. =)

7 comments:

Ilham Liyana said...

haha aku still tak puas hati bunyi handphone tu.. tenet tenet tenet... T___T

hisham said...

salam ziarah.....nice story..nk tnye, cmner u leh p blog i lg satu ek..ape2pn tq k...tk cre...

Tendou Sani said...

orite ariena alyssa yang comel. take care too.~
haha...mcm pnah kulihat ayat nih...tp dmna yah...? erm...

deus X machina said...

sejak bila wat telenovela ni
erk888

morriss said...

berbakat ni.. boleh jadi novelist

ELYANA YAZMIN =) said...

hahhha..silalah baca lagi next episode if sudi..hahahhaaha..isyik2..x malu..hahahha..

ilham: hoh..ala..ok la tu..tenet2..tu bunyi msg..if org kol..ha..ring ding dong ring ding dong de ge ging de geding dong..hahahhaa..

sani: ayat common dah tu sani..hihi

deus: hehehe..sejak bile enth..ki3x

morris: yekeeee nii..ahaha..malu2..hahaha..poyo lak ai..xde la..x berbakat mane pon..bakat merepek ja..lalallala~

Anonymous said...

sgt bahagia ble tgh bercinta...hohoho!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...