Wednesday, May 5, 2010

formspring.me? salahkah?

FORMSPRINGME

Aku mula-mula nampak application ni masa view profile FB ke mySpace entah yang tuan miliknya adik aku. lama dah mende ni..adalah dalam 4 bulan lepas..ape lagi dengan nakalnya, aku pergi tanya kat situ..

“tikah! kau dah mandi belum? kau mesti busukkan?? merepek2 je mende kau maen”

hahahhahha.. jahat punya kakak.. ok sudah.TAMMAT.. sambung2..

tiba-tiba.. aku lihat baru-baru ni makin ramai pulak dah pakai application ni..

semua duk pakat jemaahlah isi dekat blog, profile FB, MySpace dan segala bagai la..

oh kertinggalan sudah aku, bak kata kawan aku

“apesal kau baru tahu yeh? tah hupdated betul”

FINE! aku lah yang ketinggalan zaman sekali..

actually..

xdelah ketinggalan zaman mana pun ;p

aku sedar mende tu wujud..

cuma aku tak sedar apa yang penting untuk aku guna application tu..

macam twitter, FB, myspace, Tagged dan macam2 la..

aku dah ada akaun twitter dari masa die tak feymes lagi..

tapi bile tiba-tiba feymes..aku cam..oh ada guna jugak twitter ni rupanya.,malah tak ingat pun aku pernah sign up..  tak silap aku aku sign up sebab youthclub tu..hahahahha.. so barulah aku mula update skit2.. tapi still aku suke FB lagi..hua hua hua…

aku ada akaun awal lagi pada korang cuma tak pakai je sbb aku aktif satu je pade satu masa..

for now, aku aktif facebooking je.. hahahha

eh ni cerita ape ni?

ok2 berbalik pada FORMSPRING.ME ni..

aku teringin nak cerita pasal mende ni lepas aku bace kt page dunia sebelah zara ..

gi r ushar blog dia..feymes..gaye penulisan dia..sempoi dan best n berisi la..

kesian dekat dia..

application formspring.me yang dia pakai ni.. membolehkan siapa-siapa untuk bertanya apa-apa sahaja kepada pemilik akaun..

biasalah manusia ni..jenis tak reti duduk diam-diam..panjang je akal dia..

lepas tu salah guna.. application yang suppose dapat mengeratkan silaturrahim..

disalahgunakan sehingga menimbulkan rasa kecil hati dan sebagainya..

ada ke patut tanya perkara-perkarayang tak sepatutnya dengan bahasa yang lansung tidak bersopan..

kot ye pon, boleh tanya apa-apa sahaja..

jagalah adab dan tatasusila..

agak-agakla..haisyh..#$^$%*

if nak pakai application ni, janganlah salah gunakan kemudahan yang ada..

Formspring.me ni banyak kebaikan dia..

mengeratkan tali persahabatan, memudahkan interaksi di dunia cyber, memudahkan sesi kaunseling atau perbincangan, private.. tapi bila salah guna..

tu yang timbul banyak keburukan.. dan nanti application itu yang dipersalahkan..

macam dulu pernah lah ade orang label, budak yang ada myspace budak yang teruk-teruk..myspace ni merosakkan akidah dan sosial..salah myspace ke?salah formspring ke? salah tagged ke?

ada je yang perangai elok, tapi sebab ramai pakai dan kemudian ada yang terlebih ‘cerdik’ sangat gunakan myspace untuk perkara-perkara tak elok, habis semua dilabel teruk..

haih..

ape nak jadi lah manusia sekarang..

semua tak sedar salah tu datang dari diri sendiri, dan mudah sangat untuk melabel sesuatu……

kalau aku gurau dengan adek aku cam kt atas tu lain ceritalah..

ni kita tak kenal siapa orang tu tiba-tiba gurau camtu ..agak-agak patut ke tak patut..

if cth pertanyaan cam aku tanye kat adik aku tu..takdehal lagi la kot, tapi if tanya and cakap mencarut agak-agak..patut ke tak patut..

walaupun perkara ni tak jadi dekat aku (ada akaun tapi tak aktif)..

namun aku rasa geram jugak bila tahu ramai jugaklah yang cakap tak elok dekat formspring ni.. sabar je la..

if nak signup formspring.me and untuk ketinggalan zaman cam aku..

ha click la gambar ni..

formspringme-box

p/s: korang please jangan ikot perangai tak bermoral ni yeh.~

 

2 comments:

nuRuLain_zAiNi said...

baru gak pasang kat blog

Hasrol Nizam said...

takde lagi formspring ni.. tak tau la diorg nak tanya apa nanti kalau ada..jgn lucah2 dah ar..haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...