Sunday, October 31, 2010

terasa tidak tercapai akal fikiran.

tanglung_1 masa jamua raya dan tanglung ;p

farahin: Bila nak dekat exam lah kau sibuk nak main blog. entah apa-apa.

aku: haah lah. kau nyibuk kenapenye? lantak aku la. aku bukan tak study pun.

oh elyana tipu gile kau study, kau study takat mana sangat?

Sebenarnye, selama ni study week seminggu je. Tapi semester ni ada lebih kurang 3 minggu study week sepatutnya. Kuliah semua  tamat kalau tak silap aku dalam minggu 11-15 Oktober hari tu.. maaflah saya kurang ingat tentang hal-hal kelas, kerana saya kaki ponteng..heh ;p

eh sekejap, kalau ponteng sure study kan?? wahhhh gila banyak masa nak study kan sebelum exam 8hb november ni kan? kan? kan? Masa tu dalam kepala, ha bolehla aku study elok-elok since start study awal kan? KONON je la kan..hahahaha.. agak-agak aku study tak sepanjang 3 minggu yang diberikan ni?

Oh sebenarnye, selain study aku ada hal-hal lain yang perlu di uruskan. Sebelum study week, aku just siapkan esaimen, menonton drama dan movie tanpa henti dan menyusun jadual study (KONON NAK STUDY LA KAN). semangat niat tu ada..tapi hampeh –___- “

Kemudian dalam minggu pertama tempoh 3 minggu study week ni, aku adalah hal-hal yang buat aku banyak berfikir, tengok movie dan drama masih lagi, cuma slow down sikit, since ada kerja..tapi slow down tu actually dari 12 jam masa aku tengok cerita jadi 10 jam je.. so tak slow down mana la kan? kahkahkah ;p oh selebihnya dari 24 jam sehari tu, 8 jam aku tido, 4 jam lagi aku buat kerja aku macam berfikir, menyusun, buat surat, makan, minum, solat, baring golek-golek atas katil, meeting dan segala bagai la, aku memang make sure bagi setel dalam 4 jam tu sebab aku nak tgk cerita ;p

Ok masa sebelum minggu study week tu punya baik dah aku susun jadual nak study, sepatutnye setiap subjek aku allocate 3 hari nak study. aku ada 6 subjek tak silap sem ni:

  1. Pharmaceutical Analysis-3 unit-----> calculation
  2. Pharmacy Practice-3unit
  3. Renal, respiratory & blood –4 unit
  4. Cardiovascular system-3 unit
  5. Pharmacy Marketing-2 unit
  6. Dosage Form Design-3 unit------->calculation

Ahhhh sem ni aku ada 2 subjek calculation. Kalau aku main-main habislah, subjek membaca ni senang je, janji aku baca and paham. bila aku kata senang, bukan maksud aku senang nak scor! tapi senang nak study je, subjek ni payah nak scor actually, sebab facts banyak sangat and kalau silap konsep habis lah.

Calculation tu senang nak scor sepatutnya tapi jadi susah nak scor sebabnya susah nak study dan paham. subjek ni memang lah liat aku nak baca or sentuh, bila tak paham rasa sakit hati dan nak tido je. haih. aku ni complicated sikit, aku tak puas hati macam mana diorang dapat equation or formula tu, kalau kawan aku diorang hafal je, tapi aku mmg tak suke kalau aku tak paham dah lah otak aku ni bukan boleh menghafal, so kalo datang aku nak study tu, satu hari duk perah otak cam mana nak derived formula tu …haih..sebab tu aku tak suke subjek ni…makan masa nak study

tapi semua ni bisa di atasi dong kalau kita rajin dan 24-7 ngadap buku. Mahu taknya, dalam 3 minggu, kalau berdisiplin aku ikut jadual aku susun tu, InsyaAllah aku sempat cover semua dan siap boleh buat exercise lagi. TAPI….

inilah aku, walau macam mana aku rancang pun study week aku tu, aku end up tak ikut pun ;p Setiap sem, awal sem, bersemangat, nak berubah lah semester ni, tak mahu main-main dah, masuk tengah sem..ehh tak payah tengah sem, lepas 2 minggu maximum aku dah start terpesong dah..Hujung sem tak sedar diri lagi, sampai lepas exam baru lah..alahhhh nyesal..hahahaha ;p

Apapun dalam 3 minggu tu kini dah tinggal seminggu.

2 minggu yang dah berlalu.. aku baru sentuh:

Cardiovascular: 7 chapter out of 20++ chapter dan Pharmaceutical analysis: 2 chapter out of 12 chapter……….

itu pun macam gile terseksa nak bagi habis, nak2 subjek pharmaceutical analysis tu..aiyooo.. budak lain aku tengok ada yang dah habis 3 subjek! 2 subjek tau! bukan 3 chapter..berape puluh chapter dah diorang cover tu..alahaiii.. cuak pun ada, ni dah masuk minggu terakhir study week baru aku dah rasa pressure..tu pun tak cukup lagi untuk aku bawak diri study lah atleast 4 jam sehari.

Sebenarnya, aku dh nak start dah hari tu (isnin baru ni) study, tapi banyak hal pulak, time kepala dah setting nak study adalah mende aku tiba-tiba kena buat dan fikir.. bukan merungut tapi just nak mention lah dekat sini..keh3x..

takdelah nanti aku bila exam aku marah or salahkan perkara lain sebab kenape aku tak study kan? tak caya tanye kawan aku.tak pernah hayat aku salah kan orang lain.aku takde pun salahkan perkara lain bila aku rasa macam nyesal tak study sebaliknya aku salahkan diri sendiri sebab tak study.. sebenarnya kerja tu kalau takde pun belum tentu aku study.. just bile keje tu ada yang aku macam ape nak kate qada atau ganti time tengok movie tu, bila aku ada keje dari 12jam tengok cerita tu akan jadi kurang pada 12 jam..so esoknye sure aku tengok more than 12 jam.. nampak tak..? kadang-kadang aku terfikir jugak,,kenapalah aku tak leyh nak study elok2 macam orang lain.

dulu pernah aku rasa aku ada penyakit ni tau..sebab sikit lah tak boleh nak focus kalau bab study ni:

Attention Deficit Disorder (ADD)

memang gile ssh nk bagi attention, sebab tu dekat lecture hall, kalau kate hari tu ada 7 jam kuliah, sejam pertama tu je aku dengar, kadang tak sampai sejam pun..

tapi kalau aku buat kerja aku boleh focus, kadang-kdang teringin aku tukar system pejaran di malaysia ni dengan membanyakkan praktikal dari exam..takpun tukar exam orientation.. tak best la asek kene baca buku. tak menarik lansung, kalau buku tu macam buku  cerita takpe jugak. kahkahkah..

p/s:

ok sudahlah, bebel je kan..sekarang better aku gi study.. dapat habiskan satu chapter pun jadilah..aku dah bersyukur dah..semalam aku berjaya habiskan 2 chapter sebabnye, asalnye pagi tu aku continue chapter yang pertama study, petang tu aku nak mengarot dah tengok cerita, tapi kawan aku si ain dengan nini ajak aku pergi libry, ha habislah satu chapter lagi..kehkehkeh..first time jejak kaki dekat libry USM..wahahahaha..bangge ;p

Saturday, October 30, 2010

Bila xx + xy episode 17.

happy-sunshine-forest

Setelah dua malam Ariena tidak dapat tidur dengan nyenyak tetapi malam tadi lena juga dia setelah mendapat pesanan sms daripada Irfan. Pagi ini Ariena bangun dengan senyuman terukir setelah Irfan mengejutkannya untuk bangun Subuh. Sempat juga Irfan mengusiknya subuh tadi..

Irfan: hello..

Ariena: hello b.. (menjawab dengan nada yang lembut dan tersenyum)..

Irfan: hello… ade orang tak? tengah mamai ke? bangun syg..subuh dah ni.

Ariena: ok..ye.. hehe..nak bangun ni.. naseb b kejut, tak sedar..pukul berapa dah ni?

Irfan: 6.45 ..bangun tau, tapi sebelum tu, boleh ke tidak ni?

Ariena: boleh ke tidak apa b?

Irfan: ye la perempuan ni kan kadang-kadang ada excused.

Ariena: ishk sibuk je dia.. nak bangun la ni.

Irfan: malu la tu. takpe kalau tak boleh pegi la tido balik. Paham je.

Ariena: mana ada..dah2..ngade la dia ni.

Irfan ketawa mendengar suara Ariena yang terjerit kecil menahan malu, sememangnya Ariena pantang jika perkara-perkara perempuan ini di sentuh. Kadan-kala sengaja irfan jadikan sebagai bahan untuk mengenakan Ariena. Reaksi Ariena itu yang menyebabkan tidak sah jika satu hari itu dia tidak menyakat gadis kesayangannya itu..

breakfast

Dalam pukul 9 pagi itu, Ammar dan Irfan pergi menjemput Ariena untuk keluar breakfast. Mereka bersarapan di salah satu kedai mamak dekat dengan apartment keluarga Irfan. Ammar tidak sudah-sudah mengusik Irfan dan Ariena yang seakan-akan budak kecik yang baru lepas berbaik dari gaduh. Ammar bahagia di dalamhati melihat rakannya kini dah kembali ceria. Melihat Ariena dan Irfan rasa cemburu terbit di hatinya bahawa alangkah indahnya jika dia juga mempunyai teman istimewa. Mujur jugalah Ariena ini sporting dan senang bergaul dengannya tidaklah dia merasa disisihkan apabila berada dengan Irfan dan Ariena. Dia kagum dengan hubungan Ariena dan Irfan yang bagi pandangannya boleh dikatakan matang. Sebab itulah dia sering berdoa agar tuhan Ariena dan Irfan dipanjangkan jodoh mereka sehingga akhir hayat.

Irfan: kau mengelamun apa am?

Ariena: entahnya.. ingat awek ke?

Irfan: die ingat Qistina.kahkahkah.

Ammar: oi.. banyak lah kau.

Ariena: really am? am i missing something? aiiii ngan orang pun nak berahsia ke?

Ammar: mana ada lah rin. Ngok r kau fan. suka hati je.aku tengah runsing, nak dating dengan sapa, banyak sangat awek.

Irfan: dia buat dah.

Ariena: hahahha.. kau mengorat selalu tak dapat, miang je lebih. kau tak pernah nak fikir untuk setel down ke?

Irfan: dia memilih lyss. Scandal ramai tapi takde satu yang steady.

Ammar: kau jangan nak kategorikan aku player pulak, aku try test ushar je.

Ariena: kalau rin la kan, sure sakit jiwa and tak senang duduk kalau jadi awek ammar. dia nakal sangat mengusik perempuan lain.

Irfan: well, now you know my your bf is awesome rite?

Ariena dan ammar: PERASAN!

images

Mereka bertiga  terus ketawa dengan serentak. selepas sarapan , Irfan menghantar ammar pulang ke rumahnya dahulu sebelum dia dan Ariena ke suatu tempat untuk berbicara. Irfan membawa Ariena ke satu taman di atas puncak bukit yang di hadapannya dapat di lihat pemandangan seluruh kuala lumpur..

twilight-movie1

Irfan: lyss..

Ariena: ye?

Irfan: jirol mintak maaf banyak-banyak k sebab berkasar dengan lyss semalam and im sorry cause being silent for this past 2 days. Its just..

Ariena: shh.. i know u r sad with whats going on in your family kan? if you dont feel to talk about it yet u can always cakap to me later tau..lyss paham... just next time b terang dekat lyss elok-elok.. and jangan diam je.. risau orang di buatnye.

Irfan: im sorry.. just phone rosak and tak pergi baiki.

Ariena: punya la dia marah dekat orang ea, sampai diam 2 hari tk cakap apa-apa. balik KL pun tk cakap. sorry tau tak angkat phone.

Irfan: yup i got your mesej. read all you mesej last nite including the voicemail. penat baca mesej smpai tak tido.

Ariena: ohhh tu yang boleh kejut orang subuh ea?

Irfan: hahaha. lepas baca semua tu rasa cam…

Ariena: rasa cam apa?

Irfan: rasa lyss ni mengarot! ape lah awek aku ni, dah aku tak reply.. dia mesej jugak, lepas tu tinggal banyak2 mesej..kejap nada bebel, kejap sedih, kejap marah. nak gelak tau dengar..hahahahhaha .. sayang betul dia dekat jirol ea ahahahhaha

Ariena: b! teruk la dia ni. orang serius risau tau. dah tu perkara kecik je dia boleh majuk off phone pastu senyap dua hari. macam-macam ade dekat kepale, i dont know what to think tau tak… malas la macam ni.. nak balik la.. ee benci la b ni.. (merah muka Ariena menahan malu dan geram dengan usikan Irfan)

Irfan: hahaha.. merajuk dah dia ea.. alololo..b gurau je la.. im sorry..really.. k.. i feel really guilty tau.. ( sambil membuat muka innocent).

Ariena: malas. mengada! so dah kan..pasni orang tak jadi bodo dah hantar banyak2..

Irfan: eh jangan… cause the way you worry is because.. you love me so much rite? lyss sayang jirol kan?

Ariena: takde la..mana ada.. menyampah ada la..

Irfan: oo… ok2..takpe2.. menyampah dekat orang.. ha nah amek ni!..

couple-2

Irfan mencucuk-cucuk lalang yang di pegangnya tadi ke muka Ariena, Ariena terjerit kegelian., Irfan terus mengejar Ariena dan mengusiknya, sehinngga akhirnya mereka berdua terduduk di atas rumput dan tergelak sendiri. Perlahan-lahan amar bisikkan ke telinga Ariena …

“Ariena Alyssa..i really love you and im serious about it..im sorry for my imperfection but please stay with me”

Alyssa memandang kedalam mata Irfan dan berkata..

i promise"

Mereka berdua tersenyum dan terus melihat pemandangan yang indah di depan mereka..

 

Apabila sudah masuk tengahari Ariena, Irfan dan Ammar meneruskan perjalanan untuk pulang ke campus. Sudah 2 hari mereka tuang kuliah, pasti banyak perkara yang mereka tertinggal. Ini belum dengan esaimen-esaimen yang perlu di siapkan.

Di hostel,

Sofiya kebosanan di hostel memandangkan Ariena pergi ke Kuala Lumpur. Dia hanya berbalas email dengan Yusri. Ingin bersembang menggunakan yahoo messenger tidak boleh memandangkan perbezaan waktu antara malaysia dan ireland. Yusri nampaknya sudah mula dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran disana. Cuma pada awal-awal itu dia demam dan selsema akibat terkejut dengan perubahan suhu disana. yusri sering menceritakan di dalam kiriman emailnya tentang pengalaman yang dia lalui hari-hari. Terhibur Sofiya membaca kiriman email yusri.

Dear Sofiya,

Fiya apa kabar? Yus baru je baik demam ni. Selsema ada sikit lagi, tapi dah ok la. tak teruk sangat. walaupun sekarang tengah summer tapi still sejuk jugak. Hari ni jalan2 sekitar campus. Minggu ni rasanya lebih pada pengenalan je, dalam next week baru start blaja kot, tapi untuk Yus tak strict pun. More pada bercuti je la. Jumpa ramai kawan, agak sibuk berjalan-jalan lihat U. Malamni diorang nak bawak pergi makan tempat best. I have great moments here. Naseb tak kena extend satu sem for this pogram since orang akan transfer credit. naseb UKMB ade sistem macam ni. Huh lega. If not i might need to extend one semester just to replace this. i think im gonna start my research project dekat sini but the reportwill finish it up later in UKMB. SOfiya macam mana pulak dekat sana? Ariena takbalik  lagi ? kesian fiya duduk sorang-sorang. take care tau. anyway if got to go. I miss you so much!

Ikhlas, Yusri.

p/s: i really hope you were here with me =)

to: encik yusri

from: Sofiya

Fiya ok je dekat sini. just bosan sikit. hehe..wahhh seronoknye dia dekat sana. well naseb baek tak kene extend. if not bye2..fiya grad dulu buwekk ;p. Anyway, Ariena balik dengan Irfan hari ni. not much to tell you. Just today a lot of esaimens need to be done. Fiya pun tengah rangka untuk research kita time final year. What topic are you going to do? Fiya tengah fikir-fikir nak cover bahagian Diabetes. huhu. Well, if dekat sana ada rujukan yang elok dont forget to get a copy for me k =) jeles la dapat exchange dekat sana. Nak jugak! anyway i miss you to.. nak-nak tengah bosan ni kan. hahaa. tak tau dah nak cakap ape. update me on about your dinner tonite k. i really looking forward to know what you eat and ape yang sedap sangat. Oh! dont forget photos too =)

………………………………………………………………………………………………………

Sudah 3 bulan berlalu, tanpa sedar mereka semua sudah hampir dengan peperiksaan akhir semesta. Tidak lama lagi Ariena dan Sofia bakal memasuki tahun 4  dan memulakan praktikal, manakala ammar dan Irfan pula akan memasuki tahun 2. Di saat ini, perhubungan Irfan dan Ariena bakal di uji sekali lagi kerana tahun 4 ini ariena akan mula bertugas di hospital dan Irfan akan menyambung pengajiannya di UKMB sebagai pelajar tahun 2 seperti biasa. Sememangnya Ariena akan masih berada di universiti untuk menghadiri kuliah, namun waktunya akan lebih banyak di habiskan di hospital. Selepas ini sudah tidak boleh berjumpa sekerap semesta ini, namun mereka berdua sedar akan perubahan ini dan mereka berjanji untuk berusaha mengharungi cabaran yang bakal mereka tempuhi. Irfan merasa berat dan takut , tapi kerana kekasihnya itu Ariena, dia yakin dan percaya mereka mampu bertahan. Irfan sudah mula menyusun masa depannya agar sejurus dia tamat belajar dia akan terus mengikat tali pertunangan dengan Ariena. Namun yang dia bimbangkan adalah apabila Ariena tamat tahun 4 dan akan mula masuk ke alam pekerjaan. Irfan juga sudah berpakat dengan Ariena bahawa genap setahun hubungan mereka ini dia akan berkunjung ke rumah Ariena.

Ammar: kau memang serius ye dengan Ariena ni.

Irfan: memangla, dari awal aku ngorat dia dulu kau ingat aku nak main-main je ke. masa tu aku tak tau la nak kate ape ..mase first jupe dia tu, aku dapat rasa..haih entahlah..

Ammar: hahaha entah aku..tak paham.

Irfan: sampai masa nanti kau paham la.

Ammar: ape pun fan. aku bahagia untuk kau k. Ariena tu memang sesuai dan secocok sangat dengan kau.

Irfan: tapinye banyak jugak ni aku rasa menda yang kitorang kene harung sebelum setel semua. aku harap kitorang kekal la. Aku tak nak fikir macam akan bahagia je, ye la..kena realistik jugakkan. dah duduk berjauh nanti lepas tu masing-masing sibuk. Cuak jugak bila aku fikir.

ammar: memang la kau cuak sebab kau dah rancang masa depan kau dengan dia.

Irfan : hahaha. kau bila lagi?

Ammar: aku steady n cool je. lagipun baru tahun 2. belum tahun 4. Aku ingat nak cari time keje,aku banyak keje lagipun malas nak ada komitmen. lagipun aku bukan cam kau gatal nak kawen awal.

Irfan: diam lah. aku bukan gatal. aku just takmo di kebas orang. Yela aku muda pada dia 2 tahun, aku risau betul kalau dia dah kerja nanti. kita kan tak kerja lagi time tu. adoii.

Ammar: haha, kita rancang tuhan yang menentukan. dah lah jangan nak fikir sangat. jom r main bola.

Irfan: jap la, aku nak solat dulu. tak solat lagi haha.

Ammar : ha ye. cepat.

TENET..TENET..TENET..

ZAHIRUL IRFAN

sayang, b nak pergi main bola ni. nanti kita dinner sama k. love you.

ARIENA ALYSSA

oK. ingat nak tengok b main hari ni, tapi ade group discussion pulak. c u tonite b =) love you too.

…bersambung…..

 

Friday, October 29, 2010

entri tentang emosi?

 

me & you LDW

cinta hatiku..lee dong wook ;p  

Malam ini terasa dingin ku rasakan, angin malam mula meniup ke dalam kamar ku,

Malam ini jugak ku merasakan ada satu rasa seakan-akan rasa putus asa, tidak berdaya dan sedih mula menyelinap segenap ruang dalam hatiku..

aku tidak tahu mengapa…

mungkin kerana aku terlebih sensitif malam ini dan menyebabkan aku mula mengalami simptom-simptom emosi tidak stabil,

Ku tekan butang volume di telefon bimbitku ke kadar maksimum kononya untuk menenangkan pemikiran ku yang kian kusut..

Ada sesuatu bermain difikiranku, memikirkan kesilapan diriku di mana-mana yang mungkin ku tidak sedar ku melakukannya..

Entahlah di mana silapnya, mungkin caraku, mungkin juga cara mereka, mungkin juga kerana aku..

ya kerana aku.. pasti..

Mungkin kadangkala aku tidak sedar dengan nada percakapan ku,

mungkin ada yang merasakan diriku ingin menelan diri mereka hidup-hidup..

namun seingatku tidak pula aku meninggikan suara.. bebel itu adalah juga..

Aku seorang yang banyak cakap.. suka bebel.. suka melalot.. kadangkala sebab risau aku bebel dan mungkin intonasi aku berubah kepada nada yang entah apa-apa sehingga ada yang merasa aku marah..

Tapi jika benar mengenali diriku.. jika aku marah, aku lebih mendiamkan diri seribu bahasa, tiada lagi bebelan ku, tiada lagi tawa ku tiada lagi melalut ku..untuk seketika..

Tapi dengan orang aku tak kenal dan tidak meminta pertolongan aku tiada pula aku bebel macam murai dekat mereka.. mereka lebih memandang daku sebagai sombong dan sukar didekati serta tidak banyak bercakap..

Oh, mungkin cara aku mengekspresikan risau itu yang tidak kena, mungkin selepas ini aku tida perlu banyak berbicara atau mencoretkan sesuatu..

Mungkin aku hanya perlu ..diam.. ya aku perlu diam…

Biarlah aku hanya menjadi pemerhati lakonan di pentas dunia yang dipersembahkan..

Biarlah aku hanya menjadi disebalik tabir..

biarlah aku lepaskan segalanya.. dan pergi… jauh.. jauh dari kamu..

Tapi permainan dunia ini bukan semudah itu, kerna aku terikat dengan tanggungjawab yang satu..eh bukan satu  tapi banyak!

selagi perkara itu belum selesai sepenuhnya, aku harus gagahi juga diri untuk terus menongkah arus dunia dan mengatasi segalanya…

Selepas selesai tanggungjawab ku itu, tidak akan ku bersuara lagi kepada kamu.. wahai teman…

hahahahha

ok aku gelimat sekarang!

p/s:

kalau cekgu BM aku time sekolah semak entri aku ni sure die gelak besar lepas tu piat telinga aku sebab ayat terabur macam haram serta penggunaan kata yang salah..

kahkahkah..aku dah mula ketawa macam crayon!

 

Thursday, October 28, 2010

Bila xx + xy-episode 16.

Recap episode 15:

Ariena dan Ammar ke Kuala Lumpur untuk melawat Irfan yang sudah 2 hari menyepikan diri setelah Ariena tidak menjawab panggilan Irfan dua hari lepas. Setibanya di rumah Irfan , mereka bertiga ke satu taman. Malangnya, suasana pada ketika itu agak tidak terkawal, Irfan gagal mengawal kemarahannya terhadap Ariena, Ariena pula sudah menangis kesedihan  dan Ammar sudah hilang sabar dengan sikap Irfan……

Jom layan sambungannya dalam episode 16 ini…

img0402_20091106101716_1

Ammar: dah rin, jom balik! buang masa ambil berat orang yang tak sayang diri sendiri. ko fikir elok-elok ok Irfan.Jangan sebab perkara lama kau abaikan perkara lain.

Ammar membawa Ariena melangkah pergi dan meninggalkan Irfan menuju ke arah kerata…

Irfan: Am! sebelum tu bagi telefon kau dulu.

Ammar: telefon kau mana? aku heranlah dengan kau ni. Kau tak kesian ke dengan rin ni?

Irfan: bagi jela dekat aku..

Ammar: nah ambik ni.

Irfan mengambil telefon bimbit yang dihulurkan oleh ammar dan berbisik;

Am, kau bawa Ariena ke apartment family aku dekat damansara utama tu, nanti aku suruh pak mat tunggu dekat sana, aku tunggu kau dekat rumah aku”

“ kesian dia fan, ko better have a very good explanation about this when i see you later, and please control your temper man”

sure”

Ariena masih tersedu-sedu menahan tangisnya dan tidak mengerti apa yang sedang terjadi..

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Di dalam perjalanan ke apartment Irfan di damansara…

car Ariena: Am, aku tak pernah tengok Irfan marah sampai macam tu. Aku tau die family dia memang tengah ada masalah, aku tau jugak kisah dia dengan syazlin..tapi.. aku betul-betul clueless with what is happening here.. aku takut am, macam mana kalau dia taknak maafkan aku lansung pasal mende kecik tu..

Ammar: Rin, die tengah bercelaru tu. His not is his normal state of mind. Ape pun dia memang dah melampau tadi, perkara kecik je soal tak angkat kol tu, dia tak patut marah kankau cam tu. tapi rin jangan simpan dalam hati k.

Ariena: Tapi am..

Ammar: bagi dia masa k rin. I’ll talk to him.malam ni kau rest dekat apartment family Irfan. Dia sayang dekat kau. Die just tengah berserabut tu. And aku yakin die menyesal dengan apa yang dia cakap tadi. Kita pergi dinner dulu k.

Ariena: hmm.. takpela am. aku takde selera nak makan. kau hantar je la aku kat apartment tu. kau tinggal mana pulak?

Ammar: hmmm…sabar k rin and dont worry about me. camtu kita singgah seven E kejap k.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Setibanya Ammar di rumah Irfan, Irfan sudah pun menunggu di depan gate rumahnya . Irfan terus menerpa ke arah Ammar dan bertanya..

Irfan: macam mana dengan rin? die ok?

Ammar: tau pulak kau risau. haih. die ok. just die pening sebab nangis tadi aku rasa. even dia tak mahu makan dinner lansung. But aku belikan dia roti tadi.apa yang tengah berlaku ni fan? she came all the way here just to see sama ada kau ok ke tak. Dia rasa bersalah sangat…

Irfan: aku tau am..aku tau.. just.. jom kita gi somewhere else to talk about this..

Mereka sama-sama menaiki kereta dan terus menuju ke bar yang mereka sering pergi bersama dahulu untuk menonton bola (tengok bola sahaja) iaitu ‘the library’..

Ammar: baek kau cerita sekarang.

Irfan: Entahlah am, hari tu mak ayah aku dah putuskan untuk bercerai and tiba-tiba petang tu ada sorang laki ni datang ambil mak aku. selama ni, ayah aku je aku tau ada perempuan lain. aku tak pernah tahu mak aku ada rapat dengan laki lain. Aku dah cukup marah dengan kes cerai diorang. Lepas tu mak aku pulak buat hal. Aku try kontek lyss..tapi lansung tak dapat… aku rasa time tu..kau tau macam masa.. aku sayang sangat dekat lyss tu am… aku tak tau macam nak explain.. takut, marah, semua ada… semua tak teratur… bila aku fikir dalam dua hari ni tentang aku dengan lyss..aku dah tak tau nak fikir apa..

Ammar: kau takut Ariena tinggal kau macam mana Syazlin tinggal kau dulu? macam tu?

Irfan: yang tu ade jugak aku rasa..tapi awal-awal masa aku tengah marah. aku yakin dia sure cube kontek aku tapi phone aku rosak. sebab marah sangat dekat dia aku tak buat apa-apa pun pasal nak ganti henset aku tu..aku tau Ariena tak kan buat camtu. tapi aku kurang yakin jugak. tapi tadi aku yakin betul aku yakin. tapi soalnya bukan tu je bermain dekat kepale aku am.

Ammar: kau fikir ape lagi ni? kau sayang ariena? kau percaya dekat dia? kau yakin dengan cinta dia?

Irfan: ye aku sayang dia am. aku tau dia pun sama. tapi…

Ammar: tapi ape lagi kau ni? lupa lah mende yang dah lepas jadi antara kau dengan syazlin dulu. Ariena bukan sengaja tak nak angkat kol kau bro..haih.

Irfan: aku tau. aku silap samakan dia dengan syazlin..aku.. entahlah am..

Ammar: dah.sekarang ni aku nak ko clear otak kau denga mende merepek dan please make things work out between kau dengan dia. Seriously man, she is one damn good girl and she loves you very much. tengok dalam mata dia aku tau dah. takkan kau tak nampak. kau sayang dia..die sayang kau..there should be no problem. Just harung masalah korang ni dengan elok, bincang elok-elok dan jangan kaitkan dengan masa lalu kau dengan dia.

Irfan: ok beb. aku try.. aku mintak maaf and thanks sangat sebab jagakan ariena sepanjang aku takde.

Ammar: malam ni biar dia rehat dulu.. phone kau. hmm kau pinjam la phone aku dulu. Aku ada lagi satu.

Irfan: aku tak pernah paham kenape kau nak pakai dua nombor.

Ammar: awek beb.awek. kau patut berguru ngan aku baru dapat jaga Ariena elok-elok.

Irfan: kau jangan nak guna ‘magik’ kau dekat dia. memang aku carik kau sampai lubang cacing.

ammar: nih. pasal your parents. aku nasihatkan, kau jangan masuk campur sangat urusan mereka dan jangan terlalu fikir sangat sampai buat hidup kau jejas. semua jadi ada hikmah doa je supaya semua akan baik-baik dan mereka lalui jalan terbaik untuk mereka. tak elok kau marah lama-lama. diroang tetap parents kau walau diorang dah tak sebumbung.Ape pun, kau ada ariena. focus dekat hal kau dan dia dan jangan fikir pasal orang tua kau sangat, diorang dah cukup lama hidup untuk handle semua ni.

Irfan: ya bro. ko bebel macam kaunselor.

Ammar: barua la kau.aku nasihat elok2 buat main2.

Irfan: ye2.. macam mak nenek. hahahhaha..

yb2073

Irfan dan Ammar terus bersembang dan ketawa selepas itu. Irfan sangat bersyukur mempunyai rakan baik seperti Ammar. Tanpa Ammar entah apa akan jadi dengan hidupnya. Kini hidupnya juga telah diserikan lagi dengan kehadiran Ariena dalam hidupnya. Dia nekad untuk tida mempersia-siakan apa yang dia ada sekarang dan menghargainya setulusnya…

z180355530

Ariena baring di katil dan cuba untuk tidur namun dia tidak dapat melelapkan matanya. Pelbagai perkara bermain di fikirannya. Walau bagaimana sekali dia memahami kenapa Irfan bersikap sedemikian namun hati kecilnya masih juga merasa terhiris di saat Irfan meninggikan suara. Sebak sungguh hatinya mengenangkan peristiwa tadi. Namun dia harus kuat dan bersabar demi perhubungan dia dan Irfan. Dia bimbang dan amat risau tentang hubungannya dengan Irfan. Dia berdoa di dalam hati agar perkara kecil ini tidak akan menjejaskan perhubungan dia dan Irfan. Sesungguhnya dia tidak mampu melalui kehilangan sekali lagi…

TENET…TENET…TENET… one message received

AMMAR:

Ariena Alyssa, b, mintak maaf sangat atas sikap b tadi, esok b explain semua yang terjadi. cuma b nak mintak maaf tulus dari hati b, b tau b silap. Lyss tido elok2 k sayang. ikhlas dari ..jirol sayang sgt dekat lyss. nite dear. =)  ikhlas dari Zahirul Irfan.

Tersenyum bahagia Ariena melihat mesej yang baru di terimanya. Mungkin ada masalah dengan telefon Irfan dan mungkin sebab itu jugalah di taman tadi Irfan meminta henset Ammar. Akhirnya dapat juga Ariena melelapkan matanya malam itu dengan harapan esok akan muncul pelangi indah di dada langit selepas hujan dan panas yang melanda dirinya beberapa hari yang lepas.

…bersambung….

Memikirkan untuk design header blog rexienerra?

Lama dah nak buat header sendiri, tapi aku tidak KREATIF.

Lama dah nak buat header, tapi masa banyak allocate dekat perkara lain.

Lama dah nak buat header..tapi…

arghhh!!!

hendak seribu daya tak hendak seribu dalih”

Pendek kate sebelum tamat tahun 2010 aku punye blog perlu ada :

  1. header sendiri,
  2. upgarade apa yang patut,
  3. facelift (curik ayat ariffshah),
  4. perlu tamatkan cerita Bila XX + XY.

Lepas tu slow2 masuk contest … er… ..er…

(banyak la kau punye plan nak masuk contest, lepas tu bedebuk kerja kau tambah tiba-tiba, pastu blog bersawang cam ape, pastu kene virus pastu kelam kabut..pastu..three…)

malam ni takde mood nak sambung xx + xy.. otak dah ngengong..

p/s:

aku tido pukul 7 pagi semalam, bangun balik pukul 10 pagi, lepas tu rush2 setel hal dekat fakulti (usm pelik skit panggil school..euww tak suke aku gune school) cam budak skola.. and aku masih tidak tido-tido lagi setelah aku bangun 10 am tadi. sekrang tepat 12.27am.

Wednesday, October 27, 2010

Bila xx + xy episode 15.

arguement

hello, jirol, sorry lyssa tak dengar jirol kol and mesej, lyss sembang dengan sofiya tadi..im soo sorry sayang, jirol marah ea.. lyss mintak maaf sangat-sangat tau.. jirol off handphone and lyss betul tak tau nak get in touch with you how.. sorry ok.. b.. im so sorry, please give me a call as soon as you get my mesej.. i love you b!”

Sofiya: so?

Ariena: voicemail… hmm… sure die marah tu smpai off phone…

Sofiya: hurm sorry dear.

Ariena: eh takpe-takpe. its not your fault. takpela i nak tido ni..nite..

Sofiya: hmm.. take care..nite.

Ariena melangkah kebiliknya dengan penuh lemah longlai. Terasa separuh semangatnya hilang tatkala tidak dapat menghubungi Irfan. Tidak terungkap dengan kata-kata apa yang bermain di fikirannya sedih, bersalah, keliru dan risau. Ariena merasakan Irfan pasti ada sesuatu yang penting untuk di sampai kan sehingga berpuluh-puluh miscall di telefon bimbitnya. Ingin sahaja Ariena berlari dan mendapatkan Irfan dan memeluk erat teman lelakinya itu dan memohon maaf diatas kecuaiannya…

9.30pm,

from: Ariena Alyssa

to: Zahirul Irfan

mesej: b, im sorry.. nape diam ni, im so worried. r you ok?

9.35pm – b dah makan?

9.40pm- b dekat mane ni?

9.45pm- b , sayang risau sangat ni, lyss mintak maaf sangat-sangat.. please b ..on you phone..

9.50pm- did you get my mesej?

………4.05am-qfb’gr..i ms u..b.

tanpa Ariena sedar sudah berpuluh-puluh mesej dia hantar ke telefon bimbit Irfan pada malam itu, Ariena tertidur sambil menaip mesej di henfonnya..

Keesokan pagi,

Sofiya: rin!! rin!..buka pintu rin.. (sambil mengetuk pintu bilik Ariena).. dah nak gi kelas ni…

Ariena: eh, fiya, pukul berapa dah?

Sofiya: Ya Allah, nape ni? kau menangis ye?

Ariena: eh tak la.. aku baru bangun kenapa?

sofiya: jangan nak tipu, Irfan still tak kontek balik?  ni, pukul berape dah ni, kau tak nak pergi kelas ke sayang?

Ariena: hmm alamak..peningnya.. dah lewat ni, kau pergi dulu sekejap lagi aku pergi kelas second. sorry fiya.

Sofiya: haisyh ko ni..ok2. nanti aku jumper Irfan aku inform die kau cari dia.

Ariena: thanks fiya.

di UKMB,

Ammar: hye akak cantek!

Sofiya: mengade. eh kawan kamu mane?

Ammar: die balik rumah dia kalau tak silap.

Sofiya: hmm yeke..takpela macam tu..

perempuanku, engkau cinta ku.. tidak bisa –irwansyah…

telefon bimbit Ammar bebunyi..

ammar: hello..assalamualaikum cek adek manis.

Ariena: ammar.. irfan ada dekat situ tak? sorry kacau pagi-pagi ni. just cant get a hold of him since last night.

Ammar: lah nape? masalah rumah tangga ke ? die balik rumah kalau tak silap. erm try kol rumah dia.

Ariena: text me his house number..die tak pernah bagitau that number.

Ammar: okie dokie tuan puteri. by the way, die tak pernah macam ni unless something wrong dekat rumah dia.. i get a bad feeling about this.

Ariena: ya me too. thanks am.

“ hello , saya Ariena, cik Zahirul Irfan ada?”

maaf ibu, tuan muda laginya sedang tidur. ada apa-apa pesanan enggak ibu untuk tuan muda?”

oh takde ape la bik, terima kasih ya bik”

sama-sama. assalamualaikum”

waalakumussalam”

Ariena sangat tidak tahu apa yang telah terjadi, untuk tidak mendengar sebarang kabar berita dari Irfan amat membimbangkannya. Tidak pernah die dan Irfan menghadapi situasi sebegini.

Petang itu selepas kelas, Ariena nekad untuk ke Kuala Lumpur dan menemui Irfan. Ariena mengajak ammar untuk pergi bersamanya. Di dalam perjalanan Ariena menceritakan apa yang telah terjadi. Ammar merasakan seharusnya perkara ini bukannya isu besar, mungkin ada masalah sedang family Irfan lalui. Mungkin kerana parents Irfan..Setibanya di rumah Irfan malam itu, ammar cuba menghubungi Irfan namun gagal, kesudahannya Ammar menekan loceng dan mintak bertemu dengan Irfan.

Irfan dengan lemah longlai keluar dari rumah dan mendapatkan Ammar.. namun langkahnya terhenti tatkala melihat kelibat Ariena.. riak wajahnya yang suram kini bertukar marah, keliru serta sedih. Ammar dengan perlahan mengajak Irfan untuk menaiki kereta.

Ammar memandu ke suatu taman, sepanjang perjalanan itu ketiga-tiga sepi dan diam seribu bahasa. Hanya kedengaran bunyi angin malam bertiup serta enjin kereta mereka. Ammar dengan perlahan memakirkan keretanya di petak letak kereta. Mereka bertiga turun dari kereta dan mula bergerak ke arah taman permainan die taman itu. Masih suasana diam seribu bahasa. Ammar meminta diri untuk membelikan air minuman dan perlahan melangkah pergi meninggalkan Ariena dan Irfan.

Ariena: awak..

Irfan: hmm ape?? (jawab Irfan kasar)

Ariena: (dengan air mata bergenang) saya mintak maaf, saya tak perasan kol awak.. dan ..

Irfan: dah lah lyss. jirol taknak dengar dah. perempuan semua macam tu. penat la. i can handle it myself. tak payah susah2 datang sini. Ingat elok sangat lah datang dengan ammar je? awak tu perempuan even awak tua pada dia.

Ariena: awak..,,, dengar dulu ape saya nak cakap ni.. please..

Irfan: oh skrg baru phm ape orang rase kan..nope wait..you wont understand.. damn it lyss.. please just go back with ammar n leave me alone.

Ariena: b,..jap b.. im sorry for not answering your call..its my fault and im sorry but please jirol jangan tolak lyss macam ni. Lyss mintak maaf sangat itu je lyss mampu nak ckp.. lyss datang ni tak mau gaduh ngan b, lyss just nak tau b ok tak?

Irfan: why do u even care.? you know what semua sama je. i was so damn a fool to believe that you are the only exception. U same je mcam Syazlin.(bentak Irfan)

Ariena melangkah merapati Irfan dengan lemah, tidak terdaya dia mendengar semua itu, namun dia paham Irfan terluka tentang kisah silamnya tentang syazlin yang meninggalkannya disaat die amat membutuhkan syazlin, dia juga tahu pasti family Irfan sedang di landa badai hebat..jika tidak masakan Irfan bersikap seperti itu, Ariena menggagahkan diri dan merapati Irfan..

Ariena: Ahmad Zahirul Irfan, Lyss mintak maaf sangat-sangat pasal semalam. Lyss tahu lyss salah. Lyss sayang sangat dengan b and thats why im here. lyss tau lyss tak dpt putar balik mase dan angkat kol b semalam, tapi im here to hear you out..please b dengar ckp lyss.. lyss syg..

Irfan: SHUT UP! I dont need you. i need to clear my head. Im so damn pissed off rite now. arghhhh ( menepis tangan Ariena)

Ammar: Cukup Irfan!.Cukup.!kau kenape Irfan? Ariena tu datang dari jauh semata-mata nak tau keadaan kau. ape pun korang gaduh semalam, takkan la tak boleh nak berdamai? think back carefully lah Irfan . dun shut urself in. syazlin ? ko fikir elok-elok irfan, ade ke syazlin cari kau cam si ariena ni cari..aku kawan baik kau ni nampak sangat Ariena ni risaukan kau. aku yang tengok ni je dah faham, kau yang bercinta dengan ariena takkan tak rasa? Im so dissapointed with you man. Dah lah rin, jom balik. biar dia pk balik ape dia patut pk. lewat dah lagi pun.

Ariena: b…. (ariena mula menangis teresak-esak)

Irfan kaku , terpamer jelas di wajahnya betapa keliru dan resah dirinya akan badai yang sedang menimpa kehidupannya. Tatkala die melihat air mata Ariena, hati lelakinya tidak mampu menahan rasa sebak, dia sedar, air mata tangisan Ariena amat tulus dan ikhlas, dia sedar kini dia telah melakukan kesilapan yang besar. Seharusnya dia sebagai lelaki lebih rasional dalam menghadapi masalah. Perkara kecil antara dia dan ariena menjadi besar dek kerana ego nya yang tinggi serta kemarahan yang membuak-buak terhadap kedua orang tuanya yang cuba die lepaskan kepada Ariena. Kali ini dia silap percaturan.

Ammar: dah rin, jom balik! buang masa ambil berat orang yang tak sayang diri sendiri. ko fikir elok-elok ok Irfan.Jangan sebab perkara lama kau abaikan perkara lain.

Ammar membawa Ariena melangkah pergi dan meninggalkan Irfan menuju ke arah kerata…

bersambung…..

the 100th follower?

Wahhh dah 100 followers .. i loike! ishik..ishik.. hahaha..

mr ket

ok sangat gedik disitu..tammat.

Ok actually, takdela nak bangge and takde la nak gah sangat dgn adenye 100 orang follower ni.. aku takde perasaan sangat pon.. tapi terima kasih kot aku nak ucapkan..hehehe..

tapinye.. dah jadi trend di kalangan blogger..yang aku rase tak salah kot aku nak follow..untuk celebrate follower yang ke-seratus ni.. nak tunggu smpai seribu memang sampai aku dah kerja , beranak pinak pun takkan cecah kot.. menarik jugak… boleh merapatkan silaturahim.. lagipun aku hargai semua yang bace blog aku.. silent ke tak silent ke.. dah le aku lak cam chipsmore dekat dunia blogging.. membebel pulak kan.. ha sambung kepada topik sebenar…

ok sila lihat dekat gambar first yang pegang kucing tu.. tak tau la picture ni boleh kelik untuk tumbesaran ke tak… try la kalau tak nampak sape… ngeh ngeh ngeh..

meh cerita serba sedikit tentang follower ke seratus ni..

Beliau merupakan sorang blogger.

Pemilik blog otak-kucing.blogspot.com.

Name cyber beliau: Mr. Ket.

isi-pati blog beliau: komik buatan beliau yang khas di ilhamkan dari otak-kucing beliau..ekekke gurau2..

aku pun tak interview die sangat.. sebenarnye tak interview pun…

agak2 nak kenal die.,

gi la terjah blog die.. hahahaha…

oh sebelum tu aku nak gtau..aku suke header blog die snrnye..hahahha

Capture

ucapan untuk Mr . Ket..

terima kasih ye Mr. Ket sebab jadi follower ke seratus ku..keh3x.. mase mule2 nmpk kau di chatbox aku ingt ko punye blog byk gambar kucing  gebu comel2..banyak2.. menyebabkan aku nak gi rembat satu due gmbr.. tapi pergi2 tgk2 komik.. tapi takpe..anda kreatif.. teruskan usaha.. seterusnye maaf le lmbat aku buat entri khas untuk ko ni.. aku gi KL hari tu.. lepas tu balik2 emosi terganggu (alasan).. tapi ini khas untuk ko k.. so keep up blogging =)kalau jadi penulis komik berjaya jangan lupe aku..keh3x..aku ketuk ko nanti. hahaha gile garang.. lepas tu kan.. mintak maaf tak dpt mention lebih2 sangat pasal ko..since aku pun takde kesempatan lagi nak godek ko punye blog untuk buat entri pjg2 pasal ko je..ekekke..ape pun

SETULUS HATI AKU, AKU MENGUCAPKAN RIBUAN TERIMA KASIH YE SEBAB TELAH MENJADI FOLLOWER KE –100 BLOG REXIENERRA’S  =)

p/s:

langsai dah hutang aku kt ko..kahkahkah..jangan kate aku tak buat entri ke-100 ni..ki3x.. aku ketuk ko nanti.. gurau je. ;p

 

Tuesday, October 26, 2010

Dunia blogger?

Hari ini aku sangat pening memikirkan perkara-perkara yang tidak sepatutnya aku fikirkan..

Entah kenapa hati aku ni asyik nak luahkan sahaja apa yang aku rasa.. hendak di luahkan kepada rakan-rakan tidak ramai yang terlibat dengan gengblogger ini..

Dunia blog kini dah jadi seperti dunia artis..

Dahulu aku blogging hanya mengikut trend rakan-rakan di Island College Technology..

Kemudian dari sahaja suka-suka mengikut kawan, aku mula menjinak-jinakkan diri dalam alam cyber ni melalui Geng Blogger..

Melalui aktiviti tambahan inilah yang banyak membantu aku melupakan sesuatu dan membuat aku bangkit balik dalam hidup..

Kemudian aku mula on off bloggin dek kerana terlalu sibuk dalam dunia realiti..

Ya dunia maya ini hanya persinggahan bagi aku..

Tapi aku tak lupa pada dunia yang satu ini.. dimana banyak aku belajar..dimana banyak membantu harungi hari-hari aku semasa aku sangat tidak berdaya.. aku bukanlah blogger hebat yang mempunyai nama yang sungguh gah.. penulisan aku bukanlah sesuatu yang boleh di banggakan.. namun aku bahagia kerana aku boleh conteng apa sahaja dalam blog aku ni.. di dunia maya inilah aku mempunyai beberapa rakan maya yang mungkin tidak serapat rakan-rakan di alam realiti.. tapi bagi aku mereka tetap kawan..

Hari ini aku terkejut membaca blog adifstory.. macam-macam perasaan ada, rasa ingin tahu, kasihan dan keliru..

Entri itu mungkin berkaitan dengan isu terbaru mengenai pemilik blog adifstory yang tengah panas yang aku pun tidak pasti siapa pemilik blog itu..

rasanya tidak pernah aku singgah kesitu.. atau mungkin pernah singgah tapi tidak perasan wajah blog sudah berubah..

apabila aku ushar-ushar.. oh tubelawak..seperti pernah ku lihat nama itu.. ya di chatbox aku… mungkin dulu aku pernah singgah blog dia.

Dunia maya dipenuhi pelbagai karakter manusia..

ada yang hadir di dunia maya dengan personaliti seperti mana di alam realiti.. seperti aku.. gambar ape yang kamu lihat dekat blog aku ni.. inilah aku..

ada yang hadir dengan personaliti lain.. namun dengan yakin aku pasti individu tersebut tidak berniat untuk menipu atau cuba memperdaya orang-orang lain.. cuma keadaan telah menyebabkan perkara ini menjadi isu…

Isu yang di ketengahkan oleh saudara Izuari pernah juga terlintas di benak pemikiran dan hati aku suatu ketika dahulu.. (zaman rancak stalk GB)

tapi tidak pernah ingin ku bertanya kepada kak fida sendiri, kerana banyak lagi kerja lain aku nak buat.. lagipun bagi aku itu hak diadan dia ada sebab tersendiri ..

aku pun tidak tahu hujung pangkal sangat siapa dia.. blog adifstory pun aku discover dari blog ariff.. blog ariff pun aku discover dari kawan aku wawa teman baik aku.. ariff pun kenal bodo2 gtu je..yang betul-betul aku kenal realiti si wawa pemilik blog adorablewawa.blogspot.com…

Makanya dalam dunia maya ni tiada siapa kenal sesiapa secara peribadi.. hanya berdasarkan bahan dalam blog.. kalau up sikit pun Facebook dan twitter..

dunia blogging sudah semakin sama seperti dunia artis,

semasa die tidak faymous atau popular, sedikit pun orang tidak pernah ambil kisah, hanya yang benar-benar tahu wujud dan kagum akan karyanya mengikuti dalam diam…

tapi semakin namanya melonjak naik, semakin ramai yang mengenali dan memerhati bakatnya samaada menyanyi atau berlakon.. peminat semakin ingin tahu.. siapakah artis itu di dunia realiti.. seperti kisah artis dan peminat, siapalah artis itu tanpa peminat..

Fan dan golongan anti pun semakin bertambah semenjak itu..

dan dengan itu , semakin ramai bertanya dan ingin mengetahui, tidak kisah samaada peminat atau peng-anti itu sendiri…

Tapi apakan daya, artis yang dahulu hanya artis biasa, kini sudah menjadi permata masyarakat, sudah menjadi ikon.

Kini dia menjadi milik masyarakat..dimana setiap gerak gerinya di perhati..

tapi dunia blogging rasanya tidaklah sampai ke tahap dimana blogger adalah milik masyarakat.. atau sudah sampai ketahap itu? entah.

Saya yakin Cik fida mula blogging pun semasa dunia blogging tidak se rancak kini dan tidak pernah menyangka dunia blogging akan jadi seperti kini… dan suda lama dia membawa diri dengan personaliti yang sama semenjak dari awal penulisan blognya..

saya jugak tidak pernah menyangka akan jadi sebegini.. dan sebab itulah agak terkejut dengan perkembangan dunia blogging masa kini..

Tapi., saya juga paham apa yang saudara Izuari pemilik tubelawak cuba sampaikan di sebalik entri beliau mengenai fida ini..

mungkin dia seperti fan kepada seorang artis yang tertanya-tanya mengenai artis itu.. dan dia terasa haknya untuk tahu..

tapi pernahkah cuba pertimbangkan balik apa kejadahnya semua ni?

barangkali miscommunication dimana-mana…

setiap orang hadir ke dunia blogging dengan lain-lain matlamat serta sebab masing..

dan setiap blogger hadir di dunia maya dengan membawa karakter diri masing-masing di dunia Maya..

ada yang bagi mereka dunia maya dan realiti ada titik sempadan, ada yang tiada sempadan antara realiti dan maya, ada yang half2..

kadang terbawa realiti dalam maya, terbawa maya dalam realiti..

banyak perkara harus kita ambil kira..

harap dunia blogging tidak menjadi suatu tempat sengketa..

harap mereka berdua berdamai..

kerana mereka dua yang saya lihat blogger yang ramai pengikutnya rugi sekiranya perkara ini terus berlanjutan..

saya yakin perkara ini sudah pasti terbawa-bawa ke dunia realiti…

setiap orang lain-lain cara pemikirannya, lain cara penyampaian dan penerimaanya..

namun inilah rencah kehidupan..

ok apelah aku melalut ni..

just usahlah di perbesarkan perkara ini lagi.. sangat tidak ceria situasi ini..lalallala..

sungguh terbukti, mata pena amat tajam..

p/s: entahlah orang paham tak ape aku cube ckp ni.. just im a bit disturb with all of this.. rasa amat terkejut, rasa sedih enth semua pon ada.. walaupon aku bukan blogger tegar..tapinye aku sgt sedih kot.. apesal aku sgt emo ni… hadui.. mungkin aku terlalu cube memahami kedua-dua belah pihak mungkin..arghhh ok..aku perlu study skrg..ngeh ;p

 

 

 

Sunday, October 24, 2010

Bila xx + xy (episode 14)


Pejam celik sudah tiba masanya untuk Yusri berangkat ke Ireland menjalani pogram student exchange di sana. Selama tempoh persedian sebelum kesana dia telah banyak menghabiskan masa bersama Sofiya. Kehadiran Sofiya menemaninya sedikit sebanyak membuatnya bersemangat kembali. Yusri merasa berat hati untuk ke Ireland. Namun, dia sendiri tidak pasti mengapa. Apa yang dia tahu, kalaulah Sofiya boleh turut serta dengannya ke Ireland.

Di Kuala Lumpur International Airport,

Yusri: ma, pa Yusri mintak ampun banyak kalau Yus ada salah silap ye. Nanti dah sampai Yus akan call mama ngan papa.

Mama Yus: ok sayang. Jaga diri elok-elok ye. Makan minum jaga tau. Passport semua jaga.

Papa Yus: ishk awak ni, budak tu dah besar. Pandai la dia. Sudah. Tu, kawan tunggu tu.

Yusri: Sofiya, thanks a lot for all this time.. hmm… (sedih)

Sofiya: hmm.. don’t mention it. Takde ape pon. I had great times ape pun.

Yusri: Sofiya…

Sofiya: ye?

Yusri: hmm takde ape la..

Sofiya: berat hati…

Yusri: hah? Samala.. Im sure gonna miss the time we spent together.

Sofiya: yup me too. Yus.. I sebenarnye (haih susahnye..hmm)

Yusri: cakaplah fiya.. nanti tak jupe I lame tau ..

Sofiya: jap sini jap.. (jauh dari family yus) sebenarnye.. erm.. before that.. I know you are hurt. I know u cant accept anyone else.. but.. erm.. but is there.. haih takpela..

Yusri: aha.. (confuse)

Sofiya: I rasa erm..macam.. suke..er.. chance..erm..

Yusri: fiya..

Sofiya: would you give me a chance? (tunduk)

Yusri: erm… (keliru)

Sofiya: aduii sory2..u know what forget it.. just u know.. I just wanna see you happy.. ok.. please do be happy.. dun mind about what I just said..

Yusri: hmm ok. Sure I will be happy there. (mula melangkah kearah mak ayahnya untuk salam.)

Sebelum melangkah ke dalam departure hall…

“Fiya, I need you to wait for me till I come back ok. IWMYSM!!!, bye”

Sofiya terkejut lalu membalas:

“thanks yus.bye!!”

Hari itu, Sofiya sangat bahagia. Dia tidak menyangka tidak sia-sia apa yang dia luahkan kepada Yusri. Sebetulnya dia tidak menyangka dia akan cakap semua itu kepada Yus. Mungkin kerana hati nya terlalu berat hati sehingga die tidak dapat mengawal dirinya untuk bertahan dari terus berterus-terang dengan Yusri. Namun, dengan apa yang Yus minta dia lakukan tadi sudah cukup membuatkan dia terbang di awanan.Semuga Yusri juga menunggunya sepertia dia menunggu Yus.

Di hostel;



Ariena: Serius ni ? im so proud of you..wahhh berani betul.. rin harap sangat sofiya dengan yus akan bersama tau.. both of you suke mengusik antara satu sama lain.. sesuai sangat la tu.

Sofiya: you tak kesah rin?

Ariena: ishk..kenape lak aku nak kisah. Aku happy tau and one more thing.. remember? Zahirul Irfan is the king in my heart.

Sofiya: prince kot..since die muda.

Ariena: hoi..jahat la kau ni.

Sofiya: gurau je la.. majuk la tu.. patut Irfan suke.. comel je bile kau merajuk..

Ariena: mane ade. Hah ko tunggu la Yus balik nanti aku gtau die macam mane ko punye happy hari ni sampai terlompat-lompat..hahaha..
(sambil baling bantal dekat sofiya)

Sofiya: kau jangannn...

Ariena: aku seronok cuti hari tu.,ko tau.. bla3x..

Mereka terus tertawa dan bergurau sesama sendiri. Mereka berdua sangat gembira kerana kini mereka temui pasangan masing-masing..

Namun sedang asyik mereka bergurau dan tertawa, Ariena tidak perasan telefon bimbitnya sedang berbunyi...

Di bilik Irfan, Irfan sudah semakin rasa marah, sudah berpuluh kali dia menelefon Ariena, tapi satu pun panggilannya tidak berjawab.

Irfan: eee mane die ni....arghhhh... (membaling handphonenya ke dinding)

PANG!!

Henfon Irfan berkecai ...

....bersambung....


 


Saturday, October 23, 2010

revolusi facebook

Dahulu aku pernah mencaci tidak suka menggunakan fesbuk kerana kerumitan untuk menggunakannya, namun kini aku sangat kagum dengan facebook ni. Semakin lama semakin canggih applikasinya. Kini ada ruangan chatting hanya dengan mengcreate group.. sila lihat contoh dibawah:

chat group

Facebook tahniah kerana anda berjaya mengekalkan tempat pertama untuk lama sosial di hati saya. group chatting terbaru ni sangat la laju.. harap kekal laju ya facebook.. aplikasi chatting sangat mudah dengan hanya perlu menekan ‘ENTER’ untuk bersembang…menarik juga applikasi terbaru ni..seperti semua dalam satu.. baru sahaja aku mahu bosan dengan facebook tapi tanpa disangka beliau masih mampu memikat hati wanita ku..ceh yekkk ayat..hahahha.. makanya tidak jadi untuk aku menceraikan beliau.. sekurangnya fesbuk ada daya saing dengan laman-laman sosial yang semakin rancak di jaringan internet kini..tahniah fesbuk teruskan usaha.. ;p

oh fesbuk, tanpa mu, tidur tak kenyang, makan tak basah, mandi tak lena..

ada seorang rakan ku pernah menegur,

“chet lambat gila, orang patut henfon lagi laju pada FB, ko FB lagi laju pada henfon…

tidakkah anda nampak fesbuk betapa setianya daku padamu jika kamu mampu memikat aku untuk kekal disisimu, kini tidak terliur pun aku akan i phone 4 yang sedang rancak di pasaran… ok lebih2 pulakkan aku..

ape pun fesbuk ni betul2 virus jugak la.. bangun tido terus fesbuk, sebelum pergi kuliah pun fesbuk, tengah makan pun fesbuk, tengok movie pun fesbuk, mengadu pun fesbuk, semua2 la..

pendek kate kalau dahulu : dog is a man’s bestfriend tapi (bukan untuk orang islam ok)..

kini:

“facebook had become today man’s bestfriend”

hah sudahlah pasal fesbuk.. dekat blog pun nak fesbuk kan? ye tak? ok chow chin chow..

p/s:

bos: kenapa awak tak datang kerja semalam? sakit? mc mana?

pekerja: bos, saya dah post kan dekat FACEBOOK semalam.. saya siap upload and share lagi surat MC tu.

salah siapa? teknologi? pekerja yang terlalu up-to-date? or bos –tak –up-to-date?

hahahhahaha just for fun ;p

 

Bunyi Tembakan Di USM ?

Semenjak masuk ke USM main campus Pulau Pinang ni, kami telah ditempatkan di Kompleks Kediaman Luar USM ni. Bilik memang superb.. hostel memang superb.. namun ada lah yang tak ok.. tapi tidak mengapa.. normal la kan mana ada perkara yang perfect.

Namun, bunyi tembakan yang aku dengar mengganggu jiwa aku yang kecil lagi halus ini.. eh ye ke? hahahha..

Bunyi tembakan tu sangat kuat, berdas-das pula tembakan dilepaskan..

oh aku sungguh takut, superman! selamatkan daku please3x..

Ok STOP! sangat gedik di situ.. tengok! tengah aku taip ni pun masih ade tembak2..

aku nak kate tembak menembak tak boleh.. sebab bonda merangkak cikgu BM dan Ketua Felo di Sekolah Menengah Sains Sultan Haji Ahmad Shah ‘kesayangan’ (merujuk kepada sekolah) aku cakap, phrase tembak-menembak ni hanya untuk perkara yang berbalas.. ok kalau aku tak silap la..lame dah tinggal BM…

anyway.. mungkin la datang gile dan hilang sabar aku kejadian tembak menembak bakal berlaku.. tapi dun worry..setakat ni tembakan je baru..ke harus aku letak tembak-tembakan.. eh..tembakan-tembakan kot.. ape2 la.. nape aku concern dengan BM aku ni.. oh mungkin next sem aku kene amek BM sebagai subjek universiti..

practice makes perfect!

Ahha! tidak la..aku bergurau..takde makne aku nak gi tembak orang.. aku ni kan wanita yang lagi sopan, beradap, lemah lembut, penuh kesabaran dan ayu raudhah… hahaha .. bukan itu saja..angkat riffle M16 mase kadet polis dulu pun tak larat….tapi aku gagahkan angkat and tembak jugak.. macho dan hensem aku perlu control kot… hahahaha.. ape pun serius M16 berat..aku nak tembak tu..sakit bahu.. dah la kelonsong peluru yang budak sebelah aku yang sedang sama-sama meniarap dengan aku dekat lapang sasar @ shooting range tu kena dekat aku.. panas gileeee!!….so korang agak-agak aku mampu ke nak tembak semua budak2 yang menembak dekat lapang sasar yang entah dekat mane namun dekat ngan area hostel aku ni… mungkin mampu kalau aku kene schizophrenia..lalalala.

Aku ade jugak terhendap-hendap dekat tingkap bilik aku ni, mane la lapang sasar ni, kenapa bunyi dia kuat sangat dekat je rase, lepas tu aku ada jugak wonder kan,.. budak-budak dekat blok lain tak dengar ke ea? aku pun tak pasti la..diorang macam takde kesah pon.. mungkin telinga aku macam superman kot.. ok boleh lah lepas ni aku isi borang jadi superhero pastu buat sengal macam dalam cite KICK ASS..sape tak tengok lagi movie KICK ASS silalah ke pawagam berdekatan untuk memastikan korang paham ape aku cuba cakap.. oh ada orang tak ni???.. pembaca-baca blog aku dah merajuk sebab lama aku tak update nak-nak pengikut cerita xx+ xy.. jangan marah.. nanti kena jual.. gaya aku cakap macam lah banyak sangat yang baca..ye dokkk?? hahaha tapi ada lah jugak kan.. at least better than nothing kan =)

optimistic kan aku… orite aku dah melalut.. biasa lah tu..macam tak kenal aku lagikan… sangat annoying lak dengan diri sendiri.. hmm

jap..pe aku nak cite tadi.. ishk..neuron lemah betul.. Ha!

Untuk ringkaskan cerita.. ada lapang sasar aku rasa dekat area hostel aku ni, lepas tu since hostel aku lah paling tinggi antara blok hostel lain since duk jauh nun di atas bukit and nak-nak pulak bilik aku mengadap sisi depan area shooting range (yang aku tak nmpk pun) tapi mengadap la..bukan la depan betul2 depan ..tapi area lapang sasar tu mmg sisi depan la..cam side mirror kete or motor la.. ahhh meh bilik aku lah tengok.. kenapa aku beria nak terang sgt ni? entahlah…hahahahha.. nini kate pemikiran aku complex..

aku dah naek lemah kepala lutut dah dengan bunyi tembakan ni.. ia sangatlah menggangu aku nak study!..ok itu tipu! aku tak study pon..n if ak study pon telinga aku sumbat dengan earphone plus aku study malam.. jap! come to think of it kan..mase aku study untuk kuiz satu pagi tu..walaupun aku sumbat earphone siap volume max..aku still dengar bunyi tembakan tu..aduii.. tapi tak kisah sgt bab tu.. yang aku kesah.. bunyi tembakan tu dah jadi cam alarm clock dan ganggu aku yang seperti bayi tengah tido and bila ia menyebabkan aku tengok drama or movie sehingga sakit belakang sebab perlu pusingkan sikit badan agar telinga aku dekat dengan speaker dekat laptop ni.. dem! aku sangat lah tak stress…

sooooo………

moral of the story: janganlah nak beli rumah dekat dengan area lapang sasar! dem annoying kot!

p/s: oh bakal suami sila take note ye..

 

Friday, October 22, 2010

randomly random..

Its been like zillion years since my last update in this blog so-called-rexienerra.. i dont even bother to browse my blog to see how my blog is doing.. and finally this morning out of the blue i just google it and was shock to see that something is wrong with my blog.. take a look at this picture:

Capture

CAN ANYONE HELP ME WITH THIS????? HOW THE HELL AM I GOING TO REMOVE THOSE THINGS..DAMN.. IM CRYING OUT LOUD FOR HELP RIGHT NOW.. PLEASE…….

Its like being invaded by virus from mars..er..ok just being mengarot here.. anyway.. since its been like er.. gosh.. i even lost track of when was my last entry..OMG.. oh ya..May (i just google it)..so..its been like..ermmm.around 6 months i guess? ya around that.

During this 6 months..a lot had happen and most of it work and study related .. before that i just wanna recap what had happen in 2010..Around late December2009 and early January 2010 i was so down i guess.. i think according to the entry i post in this blog of mine..in May..I'm still surviving..ya..i don't even remember i post this entry : never ending story in this blog.. gosh..I'm amazed..hahahahha..

but I've gotten stronger..erm..i think so.. anyway..i really lost tract with what had happen in my life.. pejam celik already near the end of 2010.. damn.. this year nothing is special.. oh wait..  should i say getting my butt into USM is a special thing? nope i dun think so.. orite.. now I am officially in USM already still doing the same degree.. FYI getting into USM from ICT is a terrible experience.. i cant recall every details of it.. what i know.. it was so damn busy.. there were so much things to THINK and TAKE ACTION during that time which kinda take up more than 2 months i guess to settle  the issue of transfering to USM form ICT.. Its a long story.. but the conclusion is.. im sorry to say.. “I'm so disappointed with the current system which  is all about business”. i dont wanna comment much on this cause we already settle down now.. final is just around the corner anyway.. and I WANT TO GRADUATE PROPERLY as what they had promised us from the very beginning. FYI eventhough i belajar dekat Island college technology sebelum ni..tapi kami buat degree USM.. so the syllabus is exactly the same with those in USM are studying..so no big deal.. just to say that now.. we get to have lecturers that actually making out final exam question this whole time to teach us.. but i do miss some of the lecturers in ICT.. it was not bad 3rd year in ICT.. we got few lecturers that actually make me dont skip their class..lol..

erm..what else ya.. now busy with National Pharmacy Sports Carnival 2011 arrangements besides final exam.. the other stuffs is almost the same, Quiz, study and assignments.. nothings much i guess..  Oh raya and puasa perhaps.. orite..now i felt like.. the whole 6 months not updating.. i dun think i had something that is special.. how pathetic.. its soooo lame and boring.. but not bad.. i was so busy that i didnt even realise it already getting to the end of the year..

as for the heart of mine that had been torn into pieces..cewahhh hahaha..ok that is just soo gay… haha..im still picking up the pieces..erm..wait..i think it already form the shape of heart but with a lot of patches.. u see ..atleast from december to october i manage to sew the pieces back into the form of a heart.. atleast i have a heart..but its not functioning .. still need time to fix it.. wait..dont ever think i am still upset or sad with the whole thing.. its in the past.. i cant change what ever in the past but i can do something for the future.. i sew the the pieces back into a heart so that actually i can make it function again and this time with upgraded function.. the patches or scars is like a design reminding me of those past that teach me a lot in the sense of living and surviving this life of mine..

i thinks thats all for now.. its i miracle that i update..even my XX + XY story alse tergendala.. cannot be a novelist or movie maker..just end up tergantung..hahahaha.. but will finish it no matter what.. i dun have a heart.. i cant create beautiful stories.. OK thats is sooo just ALASAN..hahahha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...