Friday, December 31, 2010

10 things i hate about girls

girls

In the  few last entry before,  i mention about 10 things about boys that i hate. So now lets see the 10 things that i hate about being girls. Not that we want to be that way sometimes. Its just GIRLS.. lol.

  1. Clingy.
  2. Emotionally unstable.
  3. Over-protective or in other words get-jealous .
  4. Shopping maniac.
  5. When they fall in love they fall in love too deep.
  6. Cant avoid to have negative pillow talk. (gossiping).
  7. Easily being cheat, hurt and fool when they tend to fall first.
  8. Bad driver.
  9. Talkative and always babbling.
  10. Camwhore.

Eventhough those are the things i hate about girls. I as a girl sometimes cant avoid it. Same goes to boys, even i hate the way they act sometimes but those things that i hate sometimes turns out to be the things that i love. Its a subjective when you wanna talk about love ..

back to the topic..

I hate seeing girls that are soooo depending on their boyfriend. (i hope im not clingy) ;p

I hate seeing and being a girl which is emotionally unstable, sometimes we are too sad and sometimes we can be to happy ;p what i hate the most is when girls tend to fight with each other for a useless boy. (lucky never done that before)

I hate those girls which is soo overprotective and easily get jealous about something that have to do with his boyfriend. Its a good think for you to be jealous. I do get jealous when i see my bf with someone else. Just make sure express it in a correct time, place and situation for your own good. In the beginning boys might find it cute when you are jealous but if its too much they will start to run away.

Shopping, falling i love, pillow talk, easily hurt, babbling is totally normal for girls but i hate it sometimes cause shopping makes you broke. Pillow talk might turns out a nightmare, hurting might makes you loose faith, babbling would chase your boyfriend away, falling in love sometimes would be the biggest mistakes.

Camwhore? . camwhore is okay but just make sure your pride is still there. ;p

Above all of that i hate, i know that if its undercontrol i wont hate it. I hate it when its not undercontrol and i hate it when i just tend to become one of those things that i hate such as falling in love mistakenly, babbling a lot, emotionally unstable, bad drivers, shopping maniac and so on.

hahahha..

i bet boys think the same way too, a pinch  or little of jealousy would be cute (boys think they are being loved), clingy would be nice (boys think they are needed) , shopping makes you the girl of the modern age. ;p

p/s:

just my two cents thought ;p;p

..continue..

Thursday, December 30, 2010

post-mortem: malaysia menang piala suzuki ?

malaysia_flag

sebelum aku mula biarlah aku ucapkan sepatah dua kata dahulu:

TAHNIAH PASUKAN BOLA SEPAK MALAYSIA DI ATAS KEMENANGAN ANDA!

mari kita sambung…

Tatkala semua rakyat jelata Malaysia mula bergembira akan kemenangan pasukan bola sepak malaysia, aku pula disini mula memerhati gelagat sorang-sorang rakyat malaysia yang tiba-tiba membuak-buak semangat cinta akan negara (ceh poyo je aku ni kan) padahal aku tengok dekat blog, FB dan twitter je ;p

Saat ini banyak kata-kata seperti ini di mana-mana..

I LOVE MALAYSIA!

I’M PROUD TO BE MALAYSIAN.

I LOVE KHAIRUL FAHMI (erk.. aku tak kenal pun dia ni sehingga la hari ini..haha)

macam-macam lagilah untuk menunjukkan betapa cintanya kita pada tanah air kita ni kan.

tahniah rakyat malaysia kerana kini anda lebih patriotik dan lebih sayangkan negara.. aku kagum.

Sekarang, ini adalah isu yang aku nak ketengahkan,

Kepada orang-orang yang sememangnya sudah lama dan baru sahaja menyayangi malaysia aku ucapkan tahniah dan aku kagum dengan semangat kecintaan korang TETAPI aku minta dan pohon korang terus kekalkan apa yang korang rasa dan jadi rakyat Malaysia yang tidak mengikut pepatah ini:

HABIS MADU SEPAH DI BUANG

Kamu semua harus faham, tatkala kamu semua sedang asyik melempar pujian anda semua mula meletak harapan yang tinggi. Apa orang panggil ada expectation. Kamu akan mula meletakkan expectation yang tinggi kepada pemain-pemain bola sepak negara. Di saat ini juga , aku yakin perlahan-lahan di sebalik segala gelak tawa dan keseronokan menyambut kemenangan negara, pasti pemain-pemain bola dan jurulatih bola sepak negara mula merasakan bahu mereka mula sarat dengan tanggungjawab untuk menghadapi expectation rakyat malaysia pada masa akan datang.

Kalau dahulu kita sering dengar tentang adik beradik kembar zaquan dan zafuan, kini nama Khairul Fahmi mula meningkat naik dan melonjak naik kerana kecekapan pertahanan gawang gol yang ditunjukkan nya. TAHNIAH. Kini gadis-gadis pun sudah mula beralih arah dari meminati si kembar kini sudah mula merisik khabar Khairul Fahmi (oh maaf ye dia sudah berpunya dan dipunyai) ahahahaha..kesian korang. Aku pun tak tau pun siapa khairul fahmi sehinggalah jumpa blog girlfriend dia. ;p

Satu perkara tentang masyarakat kita, apabila pasukan negara mendapat tempat pertama pasti ramai mula mengagumi dan sebagainya. Itu sudah menjadi lumrah kehidupan manusia. dan YA aku faham. aku juga suka jika pasukan negara menang.

Cuma aku berharap sangat jika korang dah betul2 bangga akan negara , jadilah seorang supporter yang supportive. bukan setakat pada saat kemenangan sahaja korang berbangge, tapi jika andai kata (aku tak mintak atau doa cuma ANDAI KATA), satu hari nanti Malaysia tak perform macam sekarang, harap tatkala itu janganlah hendak mencemuh atau menghina.

Sudah tipikal sangat kot rakyat malaysia (luar negara pun sama) ni, bila menang pergh sanjung nak mati la, kalah kipas angin. Pemimpin pula mula memberi gelaran dato’ dan sebagainya kepada pemain. Cuti dan sebagainya. Tidak salah untuk bergembira dan meraikan kejayaan. Cuma jangan lebih-lebih sangat. ehh Sekejap! boleh nak lebih-lebih puji, tapi time susah nanti lebih-lebih-lebih la jugak support dan jangan nak lebih kutuk je ye rakan-rakan ;p;p.

Bukan apa, sudah jadi kebiasaan dah manusia ni. Bila di atas habis semua nak puji dan angkat, tapi bila kalah mulalah nak cemuh dan hina.siap kata bazir duit segala.

Korang kesianlah dekat orang yang bermain dan melatih itu. Mereka tu manusia, tak lari pada silap dan cabaran serta tanggungjawab. Pujian yang kamu beri, gelaran yang kamu beri merupakan sesuatu yang dihargai oleh mereka, tapi mereka juga sedar bahawa:

GREAT POWER COMES WITH GREAT RESPONSIBILITIES

akan ada suatu saat mereka pasti akan merasa bebanan rasa tanggungjawab untuk maintain kedudukan dan berjaya menggapai harapan dan expectation dari penonton.

Kadangkala aku kesian dekat pemain-pemain bola sepak seluruh dunia bukan sahaja malaysia, bila pemain itu sihat, kuat, bertenaga dan performance sangat membanggakan, pasti ramai yang sanjung tetapi once something terjadi, tua, injured, kalah, buat silap dengan sekelip mata semua itu hilang. Tiada lagi sanjungan dan yang tinggal hanya cemuhan.

Bukan nak menakut-nakutkan atau cuba mengdownkan pemain negara.

cuma kepada penyokong, aku harap korang boleh jadi macam kawan baek kepada pasukan bola sepak negara:

A FRIEND IN NEED IS A FRIEND INDEED

Ingat ya, kesenangan boleh menjadi kesusahan di kemudian hari begitu juga sebaliknya.

aku harap sangat la nanti pada masa depan aku tak nampak mana-mana yang dahulunya terlalu gah dan fanatik sekarang tiba-tiba beralih arah dengan mencemuh. kalau diam-diam tu takpe lagi.

Sekurang-kurangnya adalah budi pekerti dengan fikir;

“ishk takkan nak jadi kacang lupa kulit kan”

Kita manusia harus berpada-pada.sekadar peringatan untuk kita bersama.

p/s:

baru hari ni aku kenal siapa itu khairul fahmi. (nampak sangat tak tau bola sepak malaysia)

Kepada khairul fahmi dan girlfrennya, aku harap korang tabah menempuhi segala cabaran yang datang dan terus stay cool seperti sekarang. (susah kot kalau tiba-tiba feymes ni). this world can be sweet and cruel sometimes but just stay strong and stay the way u are.. ;p cheers~

as the phrase goes:

you don’t make a 500million friends without making a few enemies

..continue..

10 things i hate about boys…

Sometimes, boys can be really irritating and annoying. It sometimes just get on my nerves.

Dominic_Cooper_in_The_History_Boys_Wallpaper_1_1024source: celebritywonder.com

  1. They are manipulative human beings.
  2. They think they are good enough.
  3. They are just and egoistic human beings.
  4. They cant made up their mind.
  5. They don’t know how to appreciate.
  6. They don’t know how to show that they love.
  7. They want everything but they wont give everything.
  8. They loves beauty and can be easily fool by beauty.
  9. They tend to think that they are wanted by girls.
  10. They can just do anything and the girl cant.

BUT …

its not a bad thing cause…

apart from all the things that i hate about them, there will always be someone that will capture my eyes, heart and loose my senses…

it takes times and people to get that someone.. but i know deep down..

only ONE will remain as the only exception.

 

p/s:

NEXT: 10 things i hate about girls.

i hope i will find the only exception someday. =)

u can hate so much but there will always be the time u cut a deal for an exception.

..continue..

Monday, December 27, 2010

tips: manage email menggunakan microsoft office outlook express.

Pasti ramai antara kita yang mempunyai banyak email akaun untuk mendaftar pelbagai applikasi internet (facebook, myspace, yahoomessenger,blog dan etc) dan urusan harian (office,universiti life). Kadangkala datang juga sifat malas untuk membuka akaun email di browser (IE, firefox atau googlechrome).

Aku kini mempunyai 5 akaun email yang berbeza untuk diuruskan, penat juga untuk setiap kali membuka akaun email aku satu persatu. Email yang paling penting adalah akaun hotmail aku. Terlalu banyak perkara yang aku guna untuk email rasmi aku itu, facebook, blog, urusan universiti, subscribe kepada medical site, urusan attachment dan banyak lagi lah. Sehari saja berpuluh email aku terima. Kalau dahulu aku buka di browser kini dengan menggunakan Microsoft Office Outlook Express (MOOE) segala-galanya mudah bagi aku.

 

MOOEMicrosoft Office Outlook Express

MOOE atau outlook express ini bertindak sebagai personal assistant aku di mana disitulah aku simpan semua contact aku, email, calender info (birthday dan meeting), task dan schedule aku. Ia juga bertindak sebagai reminder tentang apa-apa event dan meeting yang perlu aku pergi dan bukan sahaja remind tentang birthday rakan-rakan dan keluarga. Ia juga juga menjadi tempat aku menguruskan akaun email aku secara efektif. Dengan hanya satu klik di ‘send/receive’  sahaja semua email yang aku terima akan dimuat turun ke dalam MOOE ini dan email yang aku prepare secara offline akan dihantar secara serentak. Aku juga boleh memuat turunkan schedule aku dan hantarkan kepada ayah aku. (ayah aku selalu nak tau bila aku cuti dan bila aku boleh balik rumah).

Salah satu sebab terbesar mengapa aku kini sudah tidak buka akaun email aku dibrowser adalah kerana MOOE kini sudah mempunya connector dengan hotmail. Dahulu sebelum adanya connector itu MOOE ini adalah sekadar perhiasan di dalam laptop aku.

Kalau anda ada akaun hotmail dan ingin menguruskannya dengan efektif aku sarankan korang pakai lah office outlook connector.

so now, download office outlook connector for hotmail dan install.

kemudian buka MOOE anda dan click pada ‘outlook connector’  kemudian isikan email anda, password email dan nama anda:

Capture

kemudian korang dah ready dan korang akan tengok folder email korang sudah pun ada dekat situ..

Kalau korang ada akaun hotmail lebih pada satu, korang still boleh manage both email dalam satu MOOE. Just click pada outlook connecter menu bar tu dan kemudian click pada ‘add new account’ dan isikan email anda yang lagi satu itu.

PERINGATAN: connector ini hanya untuk akaun hotmail sahaja ye anak2 ;p

selamat mencuba!

p/s:

aku ada sampai 5 email akaun dan aku berjaya manage due akaun hotmail aku itu dengan sangat berkesan! yeay!

..continue..

Sunday, December 26, 2010

tutorial: membuat link within pada dalam blogspot.

Tutorial kali ni lebih pada nak share sahaja macam mana tiba-tiba blog aku ni yang dahulunya tiada widget ni kini sudah ada mende ini:
Capture
apa yang ada? oh tu nampak tak phrase : “ anda juga mungkin meminati:” , lepas tu ada thumbnail entri-entri lama aku?
korang berminat kah? kalau berminat keep on reading yeh..
kepada yang dah pandai takyah nak nyibuk..i know this thing is small matter je..tapi aku jumpa mende ni secara tak sengaja.. dan bukan aku cari tutorial dia… dan aku rasa aku nak share dekat orang yang macam aku..sebabnya..aku tak tau pun mende ni boleh buat sebelum ni.. aku ingat kene pakai coding yang angat susah..so selama ni aku tengok je la blog orang lain ada..
Tapi camne entah aku tersesat dekat blog si ezhannetwork tu  lepas tu tertekan dekat link within die..
ezhannetwork_crop
tiba-tiba kuar website ni lepas aku tekan perkataan ni dekat salah satu entri dia:
  1. Ok sekarang tak payah susah-susah korang scroll ke bawah atau ke blog ezhan untuk cari perkataan link within tu..korang click je dekat link aku bagi tadi..
  2. Sudah? ok sekarang korang isi details yang dia minta dekat sini;
Capture2
Ok dah isi? tekan get widget tu and dia akan redirect korang dekat satu page ang korang follow je apa dia suruh..
memang sangat simple dan mudah..
Apa baiknya ada widget atau menda alah ni dalam blog korang?
  • mudah untuk readers get to your other entries tanpa perlu cari sidebar korang ‘blogarchivetu’.
  • membuatkan ramai readers boleh membaca entri-entri lama anda secara tak sengaja atau sengaja.
  • blog anda nampak ada style (eh yeke? bagi aku ye sebabnya aku ingat payah sangat nak buat mende tu so style la kan? ;p)
  • korang akan tahu entri-entri mana yang menarik, related dan terbaru  kerana, fungsi link within ni adalah memaparkan thumbnail post berdasarkan :relevance, popularity and recency.
entahlah macam-macam la..yang pasti aku suke widget ni hahahahha ;p
p/s:
sangat sadis bila aku jumpa mende ni..hek elehh kacang je rupanya…aku ingat beria la coding dia nak letak menda alah tu dalam blog..hahahhaha… kesian kat aku sebab aku terjumpa menda ni secara tak sengaja.. and rupanya just tambah widget ;p
..continue..

Saturday, December 25, 2010

cuti semester yang hampir ke penghujungnya.

Sudah hampir sebulan, USM bercuti.. tetapi aku pula tidak sampai seminggu lagi bercuti di rumah ku syurga ku ini. Almaklumlah sepanjang tiga atau empat minggu lepas aku berada di USM untuk memulakan research aku. Kebanyakan waktu cuti aku di habiskan di makmal milik bersama prof yuen dan HOVID. Seronok berada disitu kerana banyak yang aku belajar juga.

Aku tiba di kuantan pada pagi sabtu lepas, 18 disember,dan saat itu cuti semester aku bermula sebenarnyanya. Cuti yang sedikit ini aku habiskan dengan macam biasalah buat kerja-kerja dekat rumah sikit, setelkan registration dan hal-hal berbangkit program yang bakal kami adakan di USM nanti iaitu National Pharmacy Sports Carnival (siap meeting online lagi), online dan keluar tengok movie (sekali je pun) =(, dan lagi satu aktiviti yang dah lama aku tak buat iaitu menggodek blog rexienerra kesayangan aku ni ;p

Sebelum cuti hari tu aku ada mention perkara-perkara aku nak buat sebelum tamatnya tahun 2010 untuk blog rexienerra , tak caya tengok sini.

ok mostly semua dah siap, EXCEPT cerita xx + xy aku tu…..

tak dapat la nak tamatkan sebelum tamat 2010, aku stuck sampai episode 17 je, dan itu adalah sekitar oktober.. haih.. bukan tak mau sambung, nak tulis cerita ni perlu keadaan tenang dan bukan rushing. so tidak mengapalah yang itu (sigh*).

so far facelift untuk blog aku ni dah macam aku puas hati la, ada banyak lagi aku nak buat, tapi takde masa, esok dah christmas dan aku satu family akan ke KL untuk family dinner for christmas.. mesti korang heran apesal christmas aku nak sebok dinner segala bagai..

keluarga aku ni satu malaysia (eh jap bukan jugak sebab ada bangsa eropah juga) hahahha..majmuk habis keluarga aku, semua perayaan nak sambut.. dan lepas ke KL aku akan ke penang pula on the 26th tu.. (penat (T___T), kenapa pergi penang? kerana 27 disember itu…

SEMESTER 2, SIDANG AKADEMIK 2010/2011 TELAH BERMULA …

jadual sangat padat semester ini, malah buka-buka sem je dah melambak kerja dan kelas menunggu.. oh ya memang aku bz, dan pasti ramai akan rindu karakter aku sewaktu aku tidak bz .. eh yeke ? perah santan lah kau elyanayazmin!

orang kate aku ni kalau dah bz, memang lain macam perangai, layan orang pun cam nak tak nak, korang tengok saje lah blog ak ni ha.. blog rexienerra aku ni dah terima perangai aku seadanya alhamdulillah (macam lah boyfren lak blog aku ni)…hahahahha.. diorang prefer kalau aku tidak bz.. aku pun same..aku pun suke kalau tak bz sebab boleh keluar jalan-jalan mengorat sana sini hahahahha…

ok sudah! stop it!

so esok dah christmas, lepas tu dah nak mula sem baru.. well chayok elyanayazmin dalam menghadapi cabaran sebagai seorang mahasiswi di malaysia.

wish!

xmas

To all who celebrates christmas and to all my family member.

aunty joice and uncle gerrycousin'sdanutchanhusbandella n jakefamily_1jamesnscottsebastiannfamilyunclepatn aunty beryl

p/s:

this is a scheduled post.

..continue..

Friday, December 24, 2010

the social network dan cerita sebaliknya..

“you dont get to 500 million friends without making a few enemies”

the_social_network

Movie ni menceritakan tentang permulaan facebook di ilhamkan dalam kehidupan seharian. Apa yang pasti movie ini banyak maknanya dan memberi peluang kepada penonton untuk judge tentang hakcipta facebook. Ada yang kata movie ini busan dan tidak cukup hebat.

Bagi aku pula, movie ini antara movie yang bermakna dan memberi banyak pengajaran dalam kehidupan sehari-harian kita.

Tron?

oh sudah pasti aku sudah menontonnya, movie tron ini antara movie yang aku tunggu-tunggu. Social network tidak pula aku tertunggu-tunggu. Graphic tron amat menarik namun jalan ceritanya kurang sedikit.Aku siap tonton 3D lagi tau. Agak kerugian disitu. Movie Tron tidak banyak scene 3D pun mostly 2D as si pembuat movie syorkan. Anyway cukup tentang tron dan lets sambung balik kepada kisah the social network ini.

Pasti ramai antara kita sudah pun mempunyai facebook, apa yang aku kagum tentang facebook ni bukanlah semata-mata keseronokan dan ketagihan melayan applikasi ni tetapi aku kagum dengan kisah disebalik penciptaan facebook. Dulu heboh sebentar dunia dengan dua pemuda yang sangat muda yang berjaya menembusi network pelbagai negara dan tentang kewujudan facebook. Pada masa itu, facebook masih belum lagi tiba di malaysia secara sepenuhnya. Pada waktu itu aku amat kagum dengan dua orang pemuda ni. Bagi aku mereka ni mengingatkan aku tentang bill gates.

Ramai yang gunakan facebook tidak tahu tentang cerita sebalik kewujudan facebook..

social networkwatak yang di bawa dalam the social network

Social network mengisahkan apa yang terjadi semasa seawal pengenalan facebook di harvard sehingga ke universiti termasyur lain seperti standford, sekitar eropah dan bagaimana mereka mula beralih ke amerika syarikat iaitu ke paolo alto di california.

Kisah ini mengisahkan tentang persahabatan, tentang status social di universiti, tentang sikap manusia, tentang ilmu dan pelbagai lagi yang cuba di bawa dalam satu movie. Movie ini bagi aku mengajar erti kehidupan. Movie ini tidak meng-judge atau menghakimi salah atau benar tindakan founder dan co-founder facebook ini. Movie ini lebih membiarkan penonton mentafsir sendiri tentang perebutan hakcipta facebook adalah hak milik siapa.

Kisah ini mengisahkan bagaimana mark zuckerberg terpaksa berhadapan dengan 2 law suit atau dua pertuduhan. Salah satu tindakan undang-undang yang disabitkan kepadanya diambil oleh rakan baiknya sendiri iaitu eduardo saverin (co-founder facebook). Manakala yang lagi satu lagi pihak yang terdiri daripada pelajar di harvard juga pula menuduhnya meniru atau memplagiat idea dan konsep harvard.net dan diperkenalkan sebagai facebook.

Mungkin ada yang lihat cerita ini akan mentafsirkan bahawa mark zuckerberg adalah seorang pencuri idea dan mementingkan diri sendiri, manakala ada sesetengah tidak akan berfikir sedemikian.

Sejauh mana kebenarannya, hanya diri mereka yang terlibat dalam proses penciptaan facebook yang tahu kisah sebenar.

Namun movie ini berjaya memaparkan, bahawa padangan setiap manusia berbeza-beza biarpun rambut sama hitam. Jika kita duduk di tempat mark, apakah yang kita rasa dan anggap tentang apa yang  terjadi? bagaimana pula kalau kita di tempat eduardo saverin? atau di tempat orang sekitar mark zuckerberg sewaktu pengenalan facebook pada awal-awal dahulu?

seperti lagu beautiful by eminem ini,

you’d have to walk a thousand miles
In my shoes just to see
What it’s like to be me
I’ll be you, lets trade shoes
Just to see what it be like to
Feel your pain, you’ll feel mine
We’ll go inside each other’s minds
Just to see what we find
Look at shit through each others eyes

Kalau korang tak lihat lagi movie ni aku cadangkan korang tengok. Bagi aku movie ni cerita realiti life terutama sewaktu kita kerja nanti dan macam-macamlah ragam manusia yang kita akan lihat once kita melangkah keluar dari universiti. Di universiti pun sudah banyak perkara pelik-pelik kita lihat bukan.

so hope you guys would think the same way..hehe

but if not also pun takpe.. as i said, different people different shoes rite?

bagi aku, Mark zuckerberg mungkin ada silapnya, eduardo ada alpanya, dua beradik winklesoff itu pun ada egonya. Cuma kadangkala, sukar jika kita cuba mempertahankan salah atau benar sesuatu jika ia bermakna bertikam lidah tanpa penghujung, kadang-kadang cara yang terbaik adalah salah seorang mengalah dan beri sahaja apa yang pihak sebelah lagi mahukan. Tentang soal hak penciptaan, ini bagi aku idea mereka bersama yang dikumpul.

yang membezakan mereka adalah, seorang sahaja yang betul-betul bertindak mengejar dan melaksanakan ideanya manakala yang lain tidak benar-benar nekad. Tetapi dah tengok idea itu jauh berjaya perginya mulala semua baru nak mengaku idea itu..

hidup kadangkala we cannot just wish and hope but we need to have the courage to make it happen.

sekian.

p/s:

i love stories about how people become successful from scratch..i mean from nothing and they build their own empire such as, facebook, Justin Bieber, Bill gates dan aku yakin tokoh di malaysia pun ada juga.. cuma malas aku nak sebutnya..

ramai orang sekarang buat aku jatuh expectation dekat malaysia ni, bukan nak pandang negara orang tinggi..banyak jugak corrupts dekat negara luar, tetapi aku lebih concern dalam negara dan tanah air aku sendiri ;p

huhuhuhu~

..continue..

Thursday, December 23, 2010

Tutorial: Memasang blockquote di blogspot

 

coding_image

Ini adalah tutorial pertama yang aku bakal buat. Tutorial ni dibuat berdasarkan beberapa rujukan tutorial yang aku pakai semasa aku sendiri nak pasang blockquote dekat dalam entri aku dulu..tapi tak pernah aku pakai..hahaha..sebab nak tengok effect blockqoute aku ni masih jadi ke tak.. aku pun cubalah membuat tutorial bagi menampakkan kegunaan blockqoute.

First Step – step ini adalah untuk backup template lama anda sekiranya ada sebarang masalah di hadapi kemudian nanti.

blogger account ----> dashboard ---->design ----> edit HTML ----> download full template.

Second Step – setelah selesai save template anda, pergi ke tempat yang sama dan tick pada kotak expand widget di sudut kanan code template anda.

dashboard ---->design ----> edit HTML ----> tick pada kotak expand widget templates.

Third Steplangkap ini adalah untuk memudahkan anda mecari coding semasa proses mengedit atau mengubahsuai template anda.

Tekan keyboard korang Ctrl-f  dan cari code ini .post blockquote {  dan kemudian select atau boldkan semua coding di bawah ini :

.post blockquote {
margin:1em 20px;
}

Seterusnya gantikan semua code di atas dengan coding ini:

.post blockquote {
background: #FFFFFF;
-moz-border-radius-topleft:10px;
-moz-border-radius-topright:10px;
-moz-border-radius-bottomleft:10px;
-moz-border-radius-bottomright:10px;

padding: 6px;
Border: 2px solid #990033;
margin:1em 20px;

Sudahkah?

Ok kalau sudah,sekarang mari kita ke langkah seterusnya,

Fourth Step – langkah ke-empat adalah untuk meng-edit code agar menepati cita rasa anda. dekat sini kalau faham coding memang kacang lah nak edit, petik jari je.. tapi tak paham takpa, kita slow-slow belajar k… jangan putus as ;p

Kalau tadi kita dah gantikan coding asal itu, pasti kita nak tahu apa yang kita gantikan itu dan kenapa kita gantikan coding itu bukan.. ok sekarang , aku akan explain sikit pasal coding ni, so that nanti korang semua boleh edit mengikut citarasa korang k..

kalau korang lihat dekat coding last yang aku bagi tu, ade yang aku bold certain perkataan kan? Perkara yang aku bold ni lah yang korang boleh main dengan codingnya untuk dapatkan blockqoute citarasa korang sendiri ok.

background- #FFFFFF ; merupakan coding yang aku pakai iaitu warna putih. Korang ubahlah ikut warna yang korang nak. Oh ya, kalau korang nak background yang bergambar, korang boleh juga letakkan tetapi codingnya berbeza sedikit. Itu mungkin aku terangkan dalam tutorial akan datang. Untuk tutorial kali ini biar aku bagi basic steps untuk buat blockqoute yang simple dahulu ya.

seterusnya…

-moz-border-radius-topleft:10px;
-moz-border-radius-topright:10px;
-moz-border-radius-bottomleft:10px;
-moz-border-radius-bottomright:10px;

ini adalah coding untuk membuatkan border anda menjadi berbucu bulat seperti ini:

bucubulat TETAPI sedikit peringatan disini, jika anda menggunakan browser google chrome ataupun IE effect bucu bulat ini tidak akan dapat anda lihat.. tetapi jika anda menggunakan firefox anda akan nampak effect bucu bulat seperti gambar diatas.. gambar itu merupakan view salah satu sidebar aku menggunakan firefox  dan bukan google chrome. Kalau anda pakai google chrome akan jadi bucu tajam ya. Coding 10px itu adalah untuk berapa bulat anda nak bucu anda.

Border: 2px solid #990033;

2px itu boleh anda edit untuk menebalkan line border anda atau menipiskannya, no kecil mewakili kenipisan border itu.

Manakala perkatan solid itu adalah untuk menunjukkan jenis line border untuk blockqoute anda, jika anda mahu garisan:

………….. => gantikan solid dengan ---> dotted
- - - - - - - => gantikan solid dengan ----> dashed

Manakala seperti background tadi, anda boleh ubah warna border anda, code yang saya pakai adalah warna maroon.

Macam mana? sudah puas edit?

ok sila save template anda sekarang..

Selepas sudah save template anda, cuba buat satu entri dan taipkan beberapa patah ayat dan kemudian select semua dan tekan butang ini:

kalau anda menggunakan windows live writerWLW_BQ

Jika anda menggunakan blogspot editor qoute_blogspot

 Jika anda menggunakan windows live writer jangan lupa untuk update theme anda ya!

Ok try publish or preview? amacam jadi tak? hehehhe..

Selamat mencuba!

p/s: jika ada silap atau apa-apa jangan segan-segan tegur ;p

..continue..

new breath for ‘just a dream-nelly’ by sam tsui & christina grimmie.

Ever heard of Sam Tsui? wow you should listen to his voice! its amazing ;p

Picture of sam and kurt

sam tsui

I think so far his the best you tube singer well beside Justin Bieber of course.. i do wonder sometimes why peole like Sam Tsui, Christina and KurtHugo Schneider is didnt hit the market yet.. They have a lot of talents..

looking at a bright sight its a good thing though if you are a youtube singer instead of the one with a record company.. they are more close to their fan..hmm i guess.. not sure though..

but anyway guys..thanks for being so creative and so superb! love to listen and watch your work piece.. keep up!

 

This is the video that they did and try it guys.. its good!

p/s: been sharing this on facebook! really wanted to share in blog. well this is my first attempt to embed a video in my post.. i really2 hope it works!

cheers~

..continue..

layout baru sempena tahun baru?

Capture inilah wajah blogku =)

Ok hari ini aku telah berjaya meng-edit blog aku yang sering aku tinggalkan ini.

Almaklumlah, sayang anak tangan2kan, sayang bini suami tinggal-tinggalkan...bukan begitu? Hehhe..

Kiranya blog rexienerra’s ni sering aku tinggal-tinggalkan dek kerana sayang yang teramat sangat la ;p..

Poodahhhh!

Ok sudah, berbalik kepada tajuk asal,

Sudah lama kiranya aku ingin membuat layout baru dan header segala bagai ni, tetapi terlalu sibuk sangat jadual aku sehari-harian.. tapi kali ini, sementara aku ada cuti yang masih berbaki lagi beberapa hari ini setelah sibuk di lab untuk mulakan projek atau research final year ku sewaktu cuti sebelumnya itu aku ambil lah beberapa jam untuk membelai blog aku ni.. hahahahaha..

Sedang aku tengah mencari idea, tiba-tiba aku terbukak blog member.. terkejut aku dengan perubahan blog beliau..perghhh...bagus betul..rajin betul budak ilhamliyana ni.. so aku pun usher la blog dia, tengok-tengok dia siap share lagi link-link blog yang dia rujuk for tutorial..

Alhamdulillah, berguna yang amat sangat la.. tetapi soalnya aku tidak kreatif..dan malas benar mahu fikr sangat design header...so aku pun cam try la ala-ala si ilham punye header..i mean the konsep..

Tak reti aku nak wat secantik header dia..hahahaha ;p

Anyway berbekalkan tutorial yang ilham share linknya itu, berjaya la aku membuat header, body layout, dan footer untuk blog rexienerra ni...hahahha ..

Aku ingat malas nak pakai layout baru ni, since dia takde setting readmore..

Aku tak suke entri aku meleleh dalam blog aku..suke biar duk tersorok..kemas skit..

Layout lama aku, memang dah siap setting dah..so senang je keje aku..

Tapi kali ni, bila buat layout baru sure tak dapat dah setting readmore..

Dalam pada aku tengah on the way nak upload balik template lama, tiba-tiba encik google tunjuk satu link interesting untuk aku pasang function readmore automatic..

Aku malas nak cuba,sebab dulu berpuluh aku cuba tak dapat buat... tapi entah kenape tergerak hati nak cuba la for last time sebelum ubah balik gi layout lama..

WAHHHHHHH

Jadi beb!

Hahaahaaaa...

Ape lagi.. readmore dah boleh, aku sambung lak wat hiddenshoutmix..

So Alhamdulillah setakat ni aku Berjaya buat banyak la dekat blog aku ni dalam masa beberapa jam sahaja..

Tanpa tutorial dekat blog-blog yang sangat baik hati share tu sure aku tak malas nak fikir...hahaha

Tapi ucapan terima kasih aku nak berikan dekat ilhamliyana sebab dia buat aku rasa nak tukar gak layout aku tak kira apa jua ...muahahahha ;p;p

p/s:

nanti ada masa aku buat mende lain...aku bz gila sebenarnya ni, xx + xy aku tak sambung-sambung lagi...huwaaaaa!

..continue..

Thursday, December 16, 2010

ujian apakah ini?

ohohoii.

Dahulu selepas Matrikulasi aku telah mendapat tempat di Universiti Malaysia Sabah untuk Jurusan Ijazah Sains Marin. Aku meloncat gembira jugak, kerana oh this is fun! besides, UMS cantek bangat!! hehe but then aku tidak pergi oleh kerana beberapa sebab:

  1. Ayah aku kata jauh sangat
  2. Peluang kerja tak banyak sangat dekat Malaysia

Oh benar juga apa yang ayah aku katakan, aku pun ada cuba mencari apa pelang peerjaan yang boleh aku dapat. Ada itu ada, tapi jaminan untuk dapat kurang. Bab jauh itu tidak sedikit pun aku heran, lagi jauh lagi aku suka ;p oh tidak aku bukanlah anak yang terlalu nakal, aku masih tahu menjaga nama baik keluarga, cuma aku suka merantau ;p

Akhirnya aku masuk ke Management & Science Universiti di Shah Alam untuk mengambil jurusan medical sciece. Tidak sampai 2 minggu di sana tiba-tiba aku menerima panggilan dari Dr.Norhayati. Dr Norhayati ini merupakan  bekas lecturer di Universiti Sains Malaysia dan merupakan ketua jabatan farmasi di Kolej Teknologi Pulau atau Island College Technology (ICT). Beliau bertanya kepadaku, adakah aku berminat untuk mengikuti kursus pengajian ijazah farmasi (USM) di Island College Technology (ICT). Oh external degree barangkali. Aku pun ke Penang dan mendaftar dengan satu harapan, Ijazah USM. Bukan kerana course farmasi atau apa.Hanya semata-mata kerana Ijazah USM.

Aku tidaklah sesuke hati pergi, aku teringat akan satu peristiwa sewaktu matrik di mana aku ke  Pusat Pengajian Sains Farmasi USM mengikuti rombongan pelajar-pelajar Kolej Matrikulasi Pahang (KMPh). Di saat itu aku teringat bagaimana dekan di USM bercerita mengenai ICT ini dan peluang pelajar lain untuk memasuki bidang farmasi dan menyumbang untuk negara. Ahli Farmasi tatkala itu amat diperlukan dihospital-hospital kerana kekurangan farmasi. USM merupakan universiti pertama dan tertua dalam mewujudkan jurusan Farmasi jadi ini merupakan misi USM . Mereka kata jika mengharapkan kouta kemasukan ke USM yang terhad, susah bagi mereka meramaikan ahli farmasi terutama dikalangan melayu kita. USM mementingkan kualiti dari kuantiti.Itulah kata mereka kepada kami.

Maka berbekalkan kata-kata ini aku yakin bahawa ada jaminan akan ijazah ini dibawah USM.

Memasuki ICT bukanlah semudah apa yang orang ramai sangka, mungkin ada yang berfikir kami yang di ICT ini hanya bayar untuk belajar. Almaklum sahaja lah, kami ini pelajar dari kolej swasta walaupun ijazah ini di pantau USM. Untuk pengetahuan kalian, tidak semudah itu, USM screening kami sebelum accept kami. Sebagai contoh semasa awal kemasukan batch kami, ada seorang ini tidak lulus syarat-syarat kemasukan dan tidak boleh meneruskan pengajian di ICT, selain itu interview juga telah diwujudkan.

Oh tidak mengapalah, mungkin benar pointer kami semasa matrik tidak sehebat mana tidak lah 3.9 atau 4.0 seperti pelajar yang berada di USM itu sendiri. Tetapi itu tidak melunturkan semangat kami. Terpulang kepada orang ramai untuk beranggapan bagaimana.

Selama berada di ICT, banyak yang kami lalui. Hanya orang tertentu dan tuhan sahaja tahu bagaimana kami survive. Anda bayangkanlah, soalan exam lecturer di USM yang sediakan, sama sahaja, sebijik sebuntat dengan pelajar jurusan yang sama di USM. Lecturer kami di ICT bukanlah penggumbal soalan, dan mereka jugak bukan orang yang menyediakan silibus. Kadangkala itu tidak cukup apa yang kami di ajar berdasarkan silibus. Jadi kami baca dua nota, satu nota ICT, satu nota USM. Nota USM tu mana yang adalah sahaja kami baca, mana yang kami dapat sahaja. Tetapi tidak mengapa, kami masih bertahan dan sentiasa ceria. Semangat kekawanan antara boleh dibanggakan jugalah. bersuka ria pasti bersama-sama walaupun sebenarnya banyak masalah yang perlu kami hadapi. Ada suatu ketika subjek statistik, kami tidak mempunyai lecturer yang proper. Nasib jugalah ada lecturer management yang mengajar statistik.Tetapi kerana kami jurusan farmasi setakat mana sahaja dapat lecterer itu bantu kami dalam memahami statistik farmasi. Tetapi terima kasih jugalah kepada beliau sudi juga mengajar kami. Jadi pandai-pandai sendirilah nak usaha macam mana agar subjek ini boleh kami lepas. Terdapat juga lagi beberapa isu, tetapi terlalu sensitif pula jika disebut disini. Kami hanya berharap segala situasi ini dapat diperbaiki dari masa ke semasa.

Namun segala-galanya berubah sekitar May-June 2010.Sewaktu itu kami sedang cuti semester, dan ura-ura untuk kami pindah ke USM sudah mula tersebar. Macam-macam berita yang kami terima. Tetapi kami masih tidak kisah kerana mungkin khabar angin. Pihak USM mahupun ICT tidak memaklumkan kami apa-apa. Selain itu memang mengarutlah kami di absorb masuk ke USM. is there such thing as that? but it is.

Sekitar July-Ogos 2010, inilah waktu getir kami, kami sudah mula semester baru, namun situasi di ICT semakin membimbangkan, kuliah ada setengah tidak mula, ada yang tiada lecturer, USM visit tidak ada. Selalunya USM akan satang pada awal sem dan hujung sem. Selain itu, merekalah akan update silibus kami. Mereka juga akan jadi counterpart kepada lecterer kami di ICT. Besides that, mereka juga akan datang mengajar kami subjek yang tiada lecturer pada hujung minggu. Itulah selalunya kami lalui setiap semester sebelumnya. Namun semester kali ini, semuanya berubah. USM sudah tidak datang. Kami semakin bimbang. Kami seolah-olah hilang arah pada waktu itu. Kami bertanya kepada ICT dan USM apakah situasinya. Tapi sudah menjadi adat dunia mungkin, apabila due orang bertikam lidah pasti ada yang tersepit ditengah. Kami menjadi mangsa dalam segala keadaan. Kami yang sekadar ingin menuntut ilmu dan meneruskan pelajaran di landa pelbagai masalah.

Dalam hati ku, biarlah terus berada di ICT, dan USM datang sahajalah seperti sedia kala dan selesaikan masalah ini secara diplomatik. Namun, entahlah mengapa dengan dua ekor gajah ini (USM dan ICT). Masing-masing tidak mahu mengalah pada pandangan ku. Ya aku paham situasi USM , ada juga rasa marah kepada ICT, mungkiin juga kerana kami. Tapi bila di teliti dan siasat, ini adalah permainan bisness dua institusi ini dan kami..kami mangsa. Terasa diperbodohkan tatkala itu.

Ada yang kata kami terlalu baik dengan ICT sehingga kami masih berada di ICT padahal sepatutnya berada di USM. Tetapi adakah anda sedar bahawa, bukan lah kami terlalu baik atau apa. Tetapi perkara ini di rahsiakan dari pengetahuan kami. Apabila kami bertanya kepada ICT, salah di letakkan di atas USM dan kami sendiri, apabila tanya kepada pihak USM, ICT pula di persalahkah. Apakah semua ini?

ahhh apapun, kami sudah mula retak, ada yang mahu ke USM dan benci sungguh kepada ICT, ada yang lebih selesa di ICT, ada juga yang tidak kisah.

Aku?

bagi aku, aku selesa di ICT, masuk ke USM bukanlah semudah itu, mental, fizikal perlu di gagahkan untuk masuk ke USM. aku tahu jika berpindah ke tempat baru, pasti ramai yang prejudis. Namun, aku terfikir, jika masih berada di ICT tanpa pengawasan USM, masa depan kami pula yang akan terjejas. Degree kami akan mula dipersoalkan. Haih. apalah yang harus aku lakukan. Lalu aku terfikir, tidak bolehkah USM dan ICT berdamai. Aku bertanya kepada dekan di USM, tidak bolehkah USM datang ke ICT seperti biasa seperti awal semester dan hujung semesta? Namun dekan kata, perkara ini telah di bawa ke peringkat kementerian pengajian tinggi untuk di bincangkan.

USM sememangnya tidak akan ke ICT untuk visit dan sepatutnya kami sebagai pelajar harus berbuat sesuatu dan sepatutnya kami telah berada di USM. Oh benarkah begitu?

Jadi kami bertanya kepada pihak ICT, tidak bolehkah, sementara anda semua meeting membuat keputusan, kelas kami berjalan seperti biasa. Malangnya hanya certain kelas yang boleh bermula, junior ku ada due tiga subjek tanpa lecturer, dan USM masih tidak datang.

Mungkin tiada cara lain..pindah ke USM adalah jalan terbaek, namun berat gila hati ini, jadi kami sepakat memberi ICT masa seminggu untuk menyelesaikan masalah ini. Tetapi, dalam kami memberi masa, tiba-tiba kami mendapat berita pihak atasan (kementerian dan USM mungkin) telah mengarahkan kami berpindah ke USM.

Proses untuk pindah juga makan masa seminggu jika aku tak sila. Hendak pindah juga bukan mudah. Kami tidak boleh pindah selagi USM tidak menyediakan asrama. Kami juga terpaksa menempah lori untuk memindahkan barang-barang kami. Sementara itu kuliah masih berjalan di USM. Kami pergi ke kuliah mana yang mampu, kerana jarak antara USM dan balikpulau adalah dalam 20 minit mungkin. bukan semua pelajar ada kenderaan untuk ke kuliah.Ada yang sewa van, ada yang minta van ICT tolong bawa, sepertiku, tumpang kereta housemate ku ke kuliah.TIdak tahu lah apa saja yang masuk kedalam kepala, tengah sibuk nak pindah, nak fikir belajar, kuliah pula sudah jauh kedepan dan banyak yang kami tetinggal. Ada pula kuliah malam. Ahhh ini betul-betul ujian bagi kami.

Sehari selepas berpindah secara rasmi an mendaftar di USM, bulan Ramadhan pula tiba. Tanpa kami sedar, sudah masuk bulan ramadhan tatkala itu.

Ramadhan kali itu amat lah menguji keimanan dan kesabaran kami. Almaklum, badan sudah penat dengan pindah-pindah dan punggah barng, duit sudah banyak habis, fikiran sudah penat memikirakan masalah dan catch up belajar, Emosi pula asyik diuji dengan pelbagai fitnah ng dilemparkan kepada kami.

Ada yang mengatakan kami rasuah untuk masuk ke USM.

Ada juga yang mengatakan kami lansung tidak layak untuk masuk jurusan farmasi.

Ada juga yang mengatakan tidak adil dan kedatangan kami ini mengganggu dan membebankan.

Ada juga perlian sini yang dilemparkan ..

aku masih ingat sampai sekarang kata-kata ini,

“In USM we are not paid a lot to teach, so the student need to find other way to get things not like in ICT”

tidak ingat sangat exactly kata-kata itu, tapi maksudnya seperti itulah,

kononnya di ICT kami bayar banyak jadi kami tak berusaha. (WTH)

hahahha..marah sunggu aku dengan kata-kata itu.

Sabar sahajalah..

kalau pelajar-pelajar USM yang tidak tahu apa sebenarnya terjadi itu aku paham lah, kenapa mereka rasa tidak selesa.Al maklumlah, mereka ni top scorer di matrik, pastinya mereka rasa tidak adil, mereka susah payah nak masuk farmasi USM, tiba-tiba ada budak kolej swasta masuk ke tempat mereka. Aku faham ramai yang tidak tahu situasi kami yang sebenar. Malah ada juga tidak tahu bahawa kami franchise USM di ICT. padahal mereka tidak tahu, lab manual,silibus, kertas exam, semua USM yang punya dan apa-apa segalanya dipantau USM. USM yang tidak memaklumkan kepada mereka mengenai situasi ini.

tidak mengapalah, biasalah baru-baru lagi.. cuma ayat yang atas tadi tu, memang jatuh semangat juga lah.. mahu tidaknya, kata-kata itu keluar dari orang yang kami rasa seharusnya paham situasi kami.

haih.. the scar is still there walaupun dah sembuh ye wahai orang yang melemparkan ayat itu pada kami..kamu bernasih baik ramai juga budak ICT yang tak dengar dan sedar sangat apa kamu sampaikan itu. Tetapi ada yang dengar dan lupakan, tapi aku.. aku tak mungkin lupa.. akan aku buktikan pada kau nanti betapa kau salah… banyak lagi sebenarnya, tapi biarlah ia menjadi rahsia hati.

Kini sudah hampir 3 bulan kami berada di USM, semesta yang memenatkan itu pun sudah tamat.Cuti pun sudah hampir ke penghujungnya. Kini semesta baru akan bermula, tapi ada isu yang masih belum selesai seperti yuran. Masih ada prejudis namun tidak sebanyak awal-awal. Ada yang sudah menerima ada yang masih belum boleh menerima kedatangan kami di USM.

apapun, aku harap, hari esok lebih baik dari hari ini..Aku harap segala yang terjadi pasti ada hikmah nya..

Semesta baru yang bakal menjelma 27 december ini, aku harap isu yang masih belum selesai akan selesai dan kam boleh mula menumpukan balik kepada apa yang kami harus tumpu dan tdak lagi perlu memikirkan masalah yuran atau apa-apa. Tentang pandangan orang ramai itu, tak boleh aku nak ubah , biarlah ia hilang bila tiba masanya..

yang penting, kami akan ignore dan study seperti biasa dan selesaikan apa yang patut.

sekian.

tumblr_lbtwfnL6aq1qbpwzeo1_500

p/s: dulu ingat takmau buat entri..tapi..aku dah tak larat kot nak ngadap dan fikir mende ni ..biarlah aku luah kt sini ;p

 

 

..continue..

Tuesday, December 14, 2010

cara setelkan masalah dengan berkesan.

manusia tidak pernah lari dari kesilapan.Sudah nama pun manusia bukan. sudah pasti kadang kala kita tertanya-tanya bagaimana mahu mengatasi segala masalah yang menimpa diri kita. seringkali kita lihat keyword google search yang selalu saja mempunya phrases untuk manusia mencari jalan untuk menyelesaikan pelbagai jenis masalah atau problem yang dihadapi sehari-harian dalam kehidupan masing-masing.Entri ini akan membongkarkan satu rahsia bagaimana untuk menyelesaikan masalah anda yang kian meruncing ;p

teruskan membaca ;p….

lihat gambar dibawah:

150524_1501798428209_1331659977_31127746_1814112_n sumber: facebook rajsharma

ikutlah langkah-langkah yang ditunjukkan dalam rajah di atas.. pasti anda  akan berkata ;

NO PROBLEM.KAHKAHKAH ;P

p/s: serious aku tak berhenti gelak bila tengok diagram ni..hahahahha ;p

..continue..

Tuesday, December 7, 2010

cuti yang amat bermakna =)

hahahha..ok2..aku nak update sikit..nak share sebenarnya, aku tengah cuti semester sekarang, tapinya aku stayback kat USM ni untuk buat research as my final year project. Actually ni subjek elektif, dari 160 orang ada la dalam 10 orang kot amek elektif ni, masing-masing ada topik masing-masing untuk dikaji..huhu.. most of them banyak pakai SPSS since diorang buat survey, tapi aku base on lab work…cam ala-ala saintis kot..korang ingat senang ke? banyak perkara yang mempengaruhi eksperimen..kalau eksperimen dekat lab selama ni takpela nak tipu-tipu edit-edit result since alaa nak hantar dekat lecturer je pun..setakat nak dapat markah course work hahaha..kantoi sudah ;p

Oklah aku nak cerita panjang-panjang pun aku bz, tapinya gatal gak nak share dekat blog aku yang semakin bersawang..kesian blog ni habis madu sepah dibuang, nak makan madu cari balik blog ni..hahaha ;p

anyway, overall AKU TAK MENYESAL LANSUNG SPENT TIME CUTI AKU DENGAN BERADA DI LAB!

mula-mula dulu ye rasa gak berat hati, ye la orang lain seronok cuti , tengok harry potter la, meronggeng bersama rakan-rakan la..macam-macam la.. tapinya bila first day aku jejak kaki dekat lab prof yuen tu..mak aih.. aku dah tak ingat nak cuti, stay back sampai 1,2 pagi pun aku still tak rasa cam nyesal, malas or apa-apa.. sebenarnya sebelum ni aku sangat la malas nak buat kerja-kerja lab ni,,biasanya aku prepare report je..tapi aku rasa aku tau kenapa aku malas..sebab aku tak paham hahahahha.. tapi ni lab ni, kita rangka..kita buat so sure-sure la paham kan..nama pun nak buat research..

research aku pasal satu ubat ni nama clopidogrel, keh2..kalau dekat lab untuk subjek2 farmasi..boleh je nak tipu-tipu bukan nak publish pun report lab bodo2 aku tu, tapi yang ini sure mahu publish dekat website yang publish journal-journal so tak boleh la nak main-main. lagipun research ni pasal ubat ni penting untuk orang sakit jantung. tak mahu aku tanggung dosa bagi maklumat salah pastu boleh libat nyawa orang ni.. jadinya dekat sini timbul kesedaran betapa pentingnya kita jujur dan tidak selfish ;p

eceyh!..dah-dah..ni la antara aktiviti aku dekat lab, tak boleh nak tangkap gambar banyak sangat..sebab aku sibuk nak buat kerja..ni pun aku amek sebab nanti kene masuk dalam presentation..ades..


 

 


 

sekian sudah gambar-gambar di lab, patut aku ambik gambar time test sample darah dekat general hospital penang hari tu.. besT! hehehe

p/s: nak cerita panjang tapi masa tak mengizinkan and lagipun kalau aku cerita karang cam sukar je nak difahami oleh orang lain..cam korang cerita pasal C++ kat aku la..satu haram pun aku tak paham ;p

 

 

..continue..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...