Sunday, December 26, 2010

tutorial: membuat link within pada dalam blogspot.

Tutorial kali ni lebih pada nak share sahaja macam mana tiba-tiba blog aku ni yang dahulunya tiada widget ni kini sudah ada mende ini:
Capture
apa yang ada? oh tu nampak tak phrase : “ anda juga mungkin meminati:” , lepas tu ada thumbnail entri-entri lama aku?
korang berminat kah? kalau berminat keep on reading yeh..
kepada yang dah pandai takyah nak nyibuk..i know this thing is small matter je..tapi aku jumpa mende ni secara tak sengaja.. dan bukan aku cari tutorial dia… dan aku rasa aku nak share dekat orang yang macam aku..sebabnya..aku tak tau pun mende ni boleh buat sebelum ni.. aku ingat kene pakai coding yang angat susah..so selama ni aku tengok je la blog orang lain ada..
Tapi camne entah aku tersesat dekat blog si ezhannetwork tu  lepas tu tertekan dekat link within die..
ezhannetwork_crop
tiba-tiba kuar website ni lepas aku tekan perkataan ni dekat salah satu entri dia:
  1. Ok sekarang tak payah susah-susah korang scroll ke bawah atau ke blog ezhan untuk cari perkataan link within tu..korang click je dekat link aku bagi tadi..
  2. Sudah? ok sekarang korang isi details yang dia minta dekat sini;
Capture2
Ok dah isi? tekan get widget tu and dia akan redirect korang dekat satu page ang korang follow je apa dia suruh..
memang sangat simple dan mudah..
Apa baiknya ada widget atau menda alah ni dalam blog korang?
  • mudah untuk readers get to your other entries tanpa perlu cari sidebar korang ‘blogarchivetu’.
  • membuatkan ramai readers boleh membaca entri-entri lama anda secara tak sengaja atau sengaja.
  • blog anda nampak ada style (eh yeke? bagi aku ye sebabnya aku ingat payah sangat nak buat mende tu so style la kan? ;p)
  • korang akan tahu entri-entri mana yang menarik, related dan terbaru  kerana, fungsi link within ni adalah memaparkan thumbnail post berdasarkan :relevance, popularity and recency.
entahlah macam-macam la..yang pasti aku suke widget ni hahahahha ;p
p/s:
sangat sadis bila aku jumpa mende ni..hek elehh kacang je rupanya…aku ingat beria la coding dia nak letak menda alah tu dalam blog..hahahhaha… kesian kat aku sebab aku terjumpa menda ni secara tak sengaja.. and rupanya just tambah widget ;p
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...