Saturday, January 28, 2017

MY PREGNANCY JOURNEY: First Pregnancy

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera

   Since now El dah pun nak bersalinkan anak kedua terasa nak abadikan saat pertama kali El mengandungkan anak pertama; Muhammad Rayyan Naim bin Muhammad Fahmi.

 

  El mengikat tali perkahwinan dengan husband pada15 November 2014. Seperti pasangan lain mestilah kalau boleh lepas kahwin terus dapat baby. Apatah lagi El ni memang suka budak. Tapi itulah disaat nak sangat takde rezeki kami, tapi Alhamdulillah Allah jawab doa kami tak lama lepas tu dengan berita yang memang kami nanti-nantikan.

  Lebih kurang bulan Februari 2015 El & husband masih PJJ. Husband di Pekan, Pahang dan El di Segamat, Johor. Masa tu El sorang dekat Segamat and terasa nak check UPT. Actually dah jadi rutin sejak kahwin lewat sehari pun nak check. Excited nak sangat kononnya. Few times berendam air mata tapi finally Alhamdulillah macam good news but sangat tak kukuh sebab double line tu dull (tak clear).

 

  Excited nak bagitahu husband tapi takut jugak ialah baru sangat lagi & awal-awal ni anything could happen. Tapi Alhamdulillah confirm and both me & husband haruslah happy. So while pregnant my PJJ status with husband maintain the same. Around february jugaklah El involved in an accident yang kira teruk jugak but Alhamdulillah nothing serious, just bruises and swollen hand and face, paling penting baby all ok.

    Masa tu la husband reapply and hantar rayuan untuk pindah from Pahang to Johor. He only got the transfer masa El dah 8 months pregnant if not mistaken. So from 1st to 8th months tu it was not easy. First trimester memang wellknown dengan morning sickness, for me its not only morning but malam-malam tengah tidur pun boleh berlari ke bilik air muntah muntah & pening. 

 
   
   Seriously rasa serikkk nak prengnant lagi siap i cakap to my self this is the first and the last! Tak sanggup dah nak melepekkk camni. I was always tired, penat, EXHAUSTED! Masa tu duduk rumah bujang je kot tapi balik kerja tidur, malam2 bangun muntah, pagi bangun dengan penat etc. Seksa betul rasanya. Baru rasa nak lega kaki awal-awal dah bengkak, pinggang sakit, buku lali sakit & pinggul sakit. Almost everynight nangis kena simpul biawak or cramp. Jalan sikit tak larat dan sentiasa tercungap-cungap.

    Dah la PJJ and this symptoms continue towards the end of pregnancy tau. Seriously ya Allah serik! Ahahaha even husband dah ada pun masa 8 months tu dengan El, you all boleh tanya dia how in pain and tired i am. Kesian dia, kena layan bini dia yang memanjang tak larat dah lahhh baru je dapat duduk sama. Thank you abang sebab tolong ease my pain masa tu. Bersyukur jugaklah finally dia ada, sepanjang kami PJJ, i thanked my friend and housemate la sebab selalu tolong tapaukan makan semua. 

   Untill 39weeks pregnant finally i dah betul-betul tak tahan. Rasa nak keluarkan je baby dari perut ni and get it over with. Rasa berat betul nak bawak diri yang dah cecah 70.9kg masa tu, dengan sakit pinggang, pinggul, kaki, bengkak. Astaghfirullahalazim😭

   Finally i said i need supplements, so since i was reading on RESVERTROL and masa nak cari sumber resveratrol reliable in Malaysia i came across Shaklee from a post posted by one of my senior in the facebook. I wanted to try resveratrol masa tu but however im not convinced to buy VIVIX while im pregnant. So instead i tried OSTEMATRIX dahulu. Alhamdulillah at first dose of 4 caplets of OSTEMATRIX i feel better, no more cramps that night, simpul biawak takde, dah tak sembelit & i wake up feeling fresh.

 

   Still i am tired through out the day, not long after that i studies about ESP  and after giving a lonng thought, i decided to grab free shaklee membership by purchasing FULL SET POSTANAL & Few canister of ESP!

 

    To my amazed semua supplements tu serasi for me and it does ease my final days before bersalin. I felt more energetic, no longer in pain except of course restless sebab baby tak keluar lagi😂

    So thats when i started to believe in SUPPLEMENTS! It helps me alot going through my exhausting pregnancy journey. For a very active person like me to be chain down with exhaustion and pain it does takes toll on me. I felt helpless, so with the supplements i get myself back❤

Thank you my supplements!

ELYANA YAZMIN
Whatsapp : 0193378706
(Pharmacist by Profession)
Senior Supervisor & 
Founder of Magnificent Empire
Your Most Wanted
Shaklee Independent Distributor




  

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...