Sunday, January 29, 2017

PART 1 | SUPPLEMENTS VS TANPA SUPPLEMENTS


 

 


Badan kita sebenarnya boleh dapatkan nutrisi yang diperlukan melalui pemakanan.


-

Disebabkan pernyataan di atas, El anggap supplements dipasaran seperti multivitamins, calcium, fish oil & macam-macam lagi adalah sejenis propaganda setiap pharmaceutical companies yang menjualnya. Apatah lagi kalau company tu bukan pharmaceutical based 😂


-

Sebab tu El sedikit pun tak heran andai ada masih merasakan supplements ni mengarut. Tapi hari ni El nak share bagaimana daripada seorang yang sangat skeptikal terhadap supplements kini El menjalani kehidupan seharian El dengan supplements.


-

El nak mulakan dengan kisah terbaru. You see, i forgot to bring my supplements along with me back to Muar. El pregnant dah nak masuk 38minggu, i had no serious problems/pain/tiredness all this while compared to my last pregnancy.


-

So, semalam akhirnya Elyana Yazmin yang guna tagline "mighty mommy" nih kecundang jugak setelah 3 hari tanpa supplements. I felt tired, i felt sleepy, i felt exhausted, im in pain. El mula rasa sakit belakang, sakit badan, rasa penat dan mengah, rasa tidak bermaya. Hari pertama  tanpa supplements im ok, kedua the pain mula kicking in, semalam akhirnya El tidur dalam keadaan sangat penat, pagi ni pun El masih sakit badan and terlalu penat.


🔹My HB mungkin semakin turun hence oksigen macam payah nau nak sampai otak tu rasa penat je.

🔹My vitamins & minerals semakin berkurang.


-

Allah cipta manusia cukup sempurna, badan kita akan automatik go into sleeping mode untuk minimize usage nutrients. Hence tu nak tido je rasa.


-

Paling El bimbang adalah nutrisi El sepanjang tiga hari ni tidak cukup untuk Baby, atau baby dah absorb most of my nutrients dan disebabkan itu im tired. So if i were myself back then, mesti El akan cakap merepek je supplements makan je la elok-elok dan BANYAK!


-

El nak tanya you all sejujurnya, bila you ambil makanan pagi ni, tengahari ni, malam ni jenguk tenunggg pinggan makanan awak, awak rasa;


🎯 Pemakanan awak seimbang tak macam pyramid makanan tu?

🎯Air yang awak minum cukup tak?

🎯High cholestrol tak?

🎯 High sugar, salt tak?

🎯 Banyak trans fat tak?


Jujurlah ye, El tak pernah rasa pemakanan yang El ambil is a well balance diet malah kadang merepek. Sebab tu orang kata punca penyakit tu kebanyakan dari perut😂


-

Now back to being pregnant, awak tau tak bila dah pregnant semestinya segala keperluan nutrisi awak meningkat especially,


Folic Acid

Iron

Omega

Calcium


Termasuk la nutrisi lain, tapi adakah itu bermaksud makan dengan kuantiti banyakkkk mampu lengkapkan nutrisi you all?


-

Salah! Makanan seimbang dan bijak adalah kuncinya. Namun ramai yang salah konsep. Akibatnya berat naik mendadak ataupun GDM. So inilah salah satu  sebab wujudnya SUPPLEMENTS.


-

Even vitamins prenatal yang awak duk ambil dekat KKIA itu adalah supplements. Agak-agak doktor suka-suka je ke prescribe awak supplements tu? Propaganda ke?😂


-

As for me im fully on Shaklee Prenatal Set, and since my most important supplements being pregnant si Vitalea with Iron Formula tertinggal, malam tadi pi farmasi beli Sangobion 4 biji sebab dah mula risau HB drop cause i didnt bring my Vitalea along.


-

Cant wait to go back home and get my supplements back on track!


-

Seksa! Even now my eyes is half open..


To be continued...



ELYANA YAZMIN
Whatsapp : 0193378706
(Pharmacist by Profession)
Senior Supervisor & 
Founder of Magnificent Empire
Your Most Wanted
Shaklee Independent Distributor

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...