Monday, January 2, 2017

[ PENGALAMAN BERPANTANG BERSALIN CZER ]

Macam nak throwback masa bersalinkan anak sulung pulak.

.
Alhamdulillah pada tanggal 8 Oktober 2015 lepas, seorang Putera yang diberi nama Muhammad Rayyan Naim bin Muhammad Fahmi berat 4kg (masa setel operate baru tau 4kg, patutlah susah keluar๐Ÿ˜‚) selamat dilahirkan ke dunia.Sungguhpun tak dapat melahirkan secara normal setelah cubaan normal gagal sebab lebih 24hrs leaking, risiko baby lemas & jangkitan, Doctor buat keputusan untuk baby keluar ikut "tingkap". 

.
Fuhh takkan lupa part before CZER & selepas CZER. Time CZER tu mmg takde hal but the lepas CZER tu sakit tu hanya Allah yang tahu dah faham isi hati segenap rasa masa tu. Dua2 sakit dapat la senang cerita dengan tak bersedia pulak tu sbb yakin boleh normal. 

.
Ramai actually rasa czer tu mudah & simple but actually it is more than that. Paling orang terlepas pandang ialah masa lepas kesan ubat bius hilang, sakit perit pedih semuanya hanya Allah yang tahu. Rasa helpless sangat apatah lagi if you are warded and kene jaga baby all alone huhuhu.

.
Boleh terasa lagi sakit and ngilu tu macam mana bila terkenang balik. Tapi kita kena ada mindset yang POSITIVE & inshaaAllah rasa sakit tu akan pulih dan hilang yang penting sabar dan bertahan walaupon manusia sekeliling tak faham. Plus ada yang tak tau complication apa kita hadapi masa tu ie ; loss banyak darah.

.
6 jam post-operation, tak dibenarkan minum air, terlantar flat atas katil sbb bius tak habis lagi. Lapar masa tu Ya Allah hanya tuhan yang tahu. Lepas tu tak boleh makan solid even lepas 6 jam huhu. Then paling paling paling El tak suka bila kita nak bergerak ambil air minum, pergi toilet or even nak gerak skit badan kita perlu bantuan orang lain sbb teramat2 sakit. 

.
Tapi El sejenis manusia tak suka bergantung dengan orang, masuk hari ke-2, El gagahkan bangun daripada katil. Push Factor El masa tu sebab nak gi tengok my baby boy dekat ward lagi satu. Sayu baby takde kt sebelah. Fuhhhh! Sakitnya ya Allah, mengalir juga air mata nih. Masa tu El tak dapat menyusukan Naim lagi tapi dah start cuba pam bengkak skit la tpi xkeluar. Dugaan lagi. 

.
Pam2 keluar kolostrum / takde ape pon. Naim pulak dekat ward lain. Tapi Alhamdulillah slowly ok and El berjaya BF Naim. Masa warded ni hold dulu set pantang shaklee sbb hormat cara pantang orang lama. Sebab actually blur sebab tak expect czer, otak berserabut.

.
After one week Alhamdulillah discharge for good, El amalkan vitamin C,E, OSTEMATRIX & vitalea. Masa tu rindu gila ESP. Masa tu El cakap kat diri 

"Bila fikir balik lepas ni second pregnancy El takkan tinggalkan ESP. Sebab that is my energy source, berbeza tau ada ESP ngan takde & if dari awal El tau ESP tu selain energy ia pon my personal MILKBOOSTER mmg El takkan skip"

.
Now im fully on prenatal set shaklee and akan due on Feb 2017.

.
Anyway..Lepas operate, post-bius, badan sangat2 penat, makan kurang, darah kurang haruslah susu kurang. So Alhamdulillah lepas habis pantang cara orang lama El continue ESP sehingga hari ini. 

.
Paling best stretch marks due to berat badan naik mendadak masa tu pun mulai pudar kalau tak memang stress tengok stretch marks tauuu๐Ÿ˜‚

.
Satu lagi yang best is, El berjaya kawal selera makan tanpa perlu ganggu penyusuan baby. So hasilnya, I'm back on shape once my confinement is over even El tak berbengkung. Berat badan pun kembali macam time wayyy wayyy before kawin dlu, masa zaman student sebelum gi KELANTAN & ternak lemak ahaha..70.9kg to 48kg kot!๐Ÿ˜

.
Then, even though El tak cukup tidur masa tu sebab Naim bangun setiap 2 jam sekali, Alhamdulillah badan takde lah rasa letih sangat sampai flat. Masih kekal rasa bertenaga and buat business ahahahha ๐Ÿ‘

-
Seriously lepas amalkan supplements from shaklee banyakkk sangat perubahan yang El dah dapat. Im healthier, im stronger, im happier !
Dengan SYARAT! You KONSISTEN! ❤️

.
El dah merasai sendiri MANFAAT daripada pengambilan SET PANTANG SHAKLEE dan sedikit pun TIADA RASA MENYESAL menggunakan SET PANTANG SHAKLEE biarpun El consume ikut kesesuaian situasi.

✔️Luka cepat kering
✔️Rahim cepat kecut - i have uterine atony.
✔️Susu bertambah
✔️Senang kurus

Ish banyak la lagi, tak tersebut. Seriously the best set pantang ever!

.
Kali nih haruslah masih bersama Shaklee❤️

.
ELYANA YAZMIN
Whatsapp : 0193378706
Pharmacist by Profession
Senior Supervisor & 
Founder of Magnificent Empire
Your Most Wanted
Shaklee Independent Distributor

FOLLOW iNSTAGRAM OFFICIAL SHAKLEE El :-
 @wellnessbyel


Assalamualaikum. Jumpa next entry ! :) 

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...